AMERIKANCI DODIKU NE VJERUJU: “Mir u BiH ugrožava podrška Rusije Dodikovom secesionizmu” (VIDEO)

Američka TV mreža PBS objavila je prilog o političkoj situaciji na Balkanu s fokusom na BiH za koju kažu da je ruski utjecaj i nacionalizam potaknuo stare podjele i ugrozio mir.

U prilogu novinara Malcolma Brabanta se ističe da je Rusija u Banju Luku poslala Noćne vukove, kontroverznu bajkersku grupu čijim je liderima zabranjen ulaz u BiH.

Američki novinar se zatim posebno osvrće na Milorada Dodika za kojeg kaže da je najprovokativniji lider u BiH koji prijeti secesijom.

U prilogu je emitirana i izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je kazao da “Rusija traži igrače, one koji će biti na njenoj strani, posebno u slavenskom pravoslavnom svijetu. I imaju ih na Balkanu, i Dodik je spreman da igra tu igru”.

  • Dragan Čović je manje zabrinut retorikom bosanskih Srba o secesiji. On vjeruje da bi takav potez štetio Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji – kazao je Brabant.

Čović je također za PBS komentarisao političku situaciju kazavši da “BiH može opstati samo kao multietnička, multinacionalna i multikulturalna država”.

U prilogu se pojavljuje i Haris Silajdžić koji je kazao da ono “što se dešava sada ide protiv svega što znamo kao demokratija, jer ovo je demokratski feudalizam. Ono što bismo voljeli vidjeti je nešto drugačije, normalna građanska demokratija”.