Bruka i sramota Željke Cvijanović: Ovako nešto se ne pamti!

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović “nahvatala” je u hodniku Trump hotela u Washingtonu savjetnike američkog predsjednika Donalda Trumpa koje je zamolila da se fotografišu s njom. Ove fotografije u bh. javnosti predstavila je kao dokaz da se sastala s vrhom američke administracije.
Iz Vlade Republike Srpske saopćeno je kako Željka Cvijanović ove sedmice boravi u službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama. Izvršna vlast manjeg bh. entiteta po običaju “zaboravila” je informisati javnost ko je uopće pozvao Željku Cvijanović u SAD, odnosno ko je od američkim zvaničnika incirao sastanak sa premijerkom RS-a. – javlja Klix.
Cvijanović je, kako nam je potvrđeno iz više izvora, u hodniku Trump hotela u Washingtonu “ganjala” savjetnike američkog predsjednika da bi se fotografisala sa njima. Te fotografije bh. javnosti predstavila je kao dokaz da se sastala sa Trumpovom savjetnicom Kellyanne Conway, menadžerom Trumpove kampanje Coreyem Lewandowskim i portparolkom Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.

Mediji u BiH, ali i regiji problematizirali su tvrdnje Cvijanović da se sastala sa Lewandowskim zbog toga što je riječ o čovjeku koji važi za jednog od najvećih lobista za nezavisno Kosovo u Bijeloj kući.

Javnost je informisana da je Cvijanović učestvovala na ceremoniji u američkom Kongresu povodom obilježavanja stotinu godina od podizanja srpske zastave na Bijeloj kući.

Ambasador BiH u SAD-u Haris Hrle kazao je da se službenoj posjeti Washingtonu nalaze ministar vanjskih pooslova Igor Crnadak i reisu-l-ulema Husein ef Kavazović.

“Posjeta je pripremana na zvaničan poziv državnog sekretara Mikea Pompea i vezana je za Konferenciju o religijskim slobodama koja se održava u State Departmentu. Susret sa američkim zvaničnicima i pristup State Departmentu – gdje su se učesnicima obratili američki potpredsjednik Michael Pence, sekretar Pompeo i predsjednički savjetnik Jared Kushner, fokusiran je isključivo na učesnike konferencije.

 
Ambasada može potvrditi da entitetski premijeri nisu dobili poziv za konferenciju, ali ne može dati traženi komentar vezan za susrete u hotelu te osnov boravka Željke Cvijanović u Washingtonu”, rekao je Hrle.

Hrle nije želio potvrditi ni komentarisati informaciju da je došlo do otkazivanja već dogovorenog sastanka premijerke Srbije Ane Brnabić s američkim potpredsjednikom Michaelom Penceom i to krivicom Željke Cvijanović. Naime, otkazivanje je navodno uslijedilo nakon pokušaja Cvijanović da se protokolarno pridruži sastanku srbijanske premijerke i Pencea. Brnabić se u posjeti Washingtonu nalazi u pratnji potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića.
Foto: Klix.ba
“Ne mogu u takvom kontekstu spominjati najviše američke zvaničnike niti zvaničnike Republike Srbije. Funkcija i uloga protokola, poštovanje diplomatskih pravila i običaja, samog bontona te ugleda države kojoj pripadate i države u kojoj se nalazite su isprofilirane kategorije u ozbiljnom svijetu, ključna “prethodna pitanja” svakog diplomatskog susreta. Ja zaista ne znam da li se gospođa Cvijanović pokušala protokolarno priključiti delegaciji Republike Srbije. Ono što znam jeste da Konferencija o religijskim slobodama u State Departmentu protiče prema planu, ministar Crnadak je danas imao susret sa državnim sekretarom Pompeom, pomno analiziramo poruke potpredsjednika Pencea te nastavljamo naše redovne julske diplomatske i konzularne aktivnosti u Washingtonu”, rekao je Hrle.