IzdvojenoVijesti

BURNE REAKCIJE HRVATSKIH ZVANIČNIKA: Evo šta je STVARNO rekao Izetbegović o izboru između Komšića i Čovića (VIDEO)

Istup predsjednika vodeće bošnjačke stranke SDA Bakira Izetbegovića na N1 televiziji više hrvatskih zvaničnika nazvalo je “državnim udarom” i “agresijom na Hrvate”.

Izetbegoviću se, naime, pripisuje izjava kako će Bošnjaci Hrvatima na sljedećim izborima, uz Željka Komšića, nametnuti i političke predstavnike na drugim nivoima.

“Izetbegovićeve prijetnje o ukidanju mehanizma legitimnog predstavljanja otvorena su agresija na BiH. Sad je jasno da SDA i Bakir Izetbegović otvoreno iskazuju opredijeljenost ka politici raspada BiH kao zajednice tri jednakopravna naroda”, navodi se u saopćenju Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Hrvatki mediji su prenijeli kako je Izetbegović, upitan o razgovorima s HDZ-om BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH, navodno rekao kako će kao partnera birati Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH, umjesto Dragana Čovića, čelnika HDZ-a BiH, uprkos podršci koju uživa među Hrvatima u BiH.

Izetbegoviću se pripisuje i izjava kako će bošnjački birači na sljedećim izborima Hrvatima nametnuti političke predstavnike i na nižim nivoima vlasti.

Izetbegović je, zapravo, rekao da će učiniti sve da se razbiju mehanizmi koje već dulje vremena koristi lider HDZ-a Dragan Čović u saradnji sa svojim strateškim partnerom Miloradom Dodikom.

“Ako Čović nastavi sa prijetnjama, suradnjama s Dodikom protiv Bošnjaka, pritiscima, onda će se slučaj Komšić spustiti na druge razine. Učinit ćemo sve da se razbiju mehanizmi i napravimo normalnu državu”, rekao je Izetbegović.

“O sudbini hrvatskog naroda u BiH odlučivat će Hrvati, a ne Izetbegović i Komšić”, stoji u saopćenju Kluba Hrvata u gornjem, nacionalno koncipiranome Domu naroda.

Poruke Bakira Izetbegovića usporedili su sa potezima Slobodana Miloševića pri raspadu bivše Jugoslavije kroz “antibirokratsku jogurt revoluciju”. Pozvali su predstavnike međunarodne zajednice, napose Europske unije, da se očituju i zaustave “otvorenu političku agresiju na BiH”.

U odvojenoj reakciji predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara ocijenio je kako se bošnjačka politika razotkrila s nametanjem Željka Komšića, za kojeg hrvatske stranke u BiH tvrde da je bošnjački politički projekt.

“Jasno je da je Komšić izbor Bakira Izetbegovića i svih onih koji ne poštuju volju hrvatskog naroda, a koji je izabrao Dragana Čovića. Nije pred gospodinom Bakirom izbor između dvije osobe nego opredjeljenje je li za BiH, poštujući volju hrvatskog naroda, ili nije za BiH, rušeći temelje BiH i ravnopravnost i prava konstitutivnih naroda”, stoji u izjavi predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare.

U videoprilogu pogledajte “sporni” dio intervjua Bakira Izetbegovića za N1 televiziju.

N1 Pressing Bakir Izetbegović (992020) from Selma on Vimeo.

 

Related Articles

Close