IzdvojenoVijesti

ĆERANIĆ I GALIJAŠEVIĆ, OD ISTOG OCA I JOŠ GORE MATERE: SDB BiH u kojoj je radio Predrag Ćeranić prije rata je (opravdano!) hapsila Galijaševića, “srpskog propagandistu i plaćenika”!

Višenedjeljna medijska, politička, obavještajna i pravosudna hajka protiv predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, rezimirana je, a zapravo pojačana u emisiji  „Aktuleno” koja je sinoć emitirana na Radio-televiziji Republike Srpske.

Gosti emisije bili su provjereni obavještajno-antiteroristički analitičari i  i izvrsno plaćeni epigoni i prekaljeni branitelji režima Milorada Dodika, Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjedonosnih nauka u Banjoj Luci i Dževad Galijašević, kako je u najavi emisije tituliran, “stručnjak za bezbjednost”.

POVRATAK “JEDNOOKOG DŽEKSA”

“Stručnjak za bezbjednost”, Galijašević, ili, kako ga u rodnom selu Moševcu kraj Maglaja od milja nazivaju “Jednooki Džeks“, kazao je da je dobro što se Republika Srpska i njen lider Milorad Dodik ovoga puta ne mogu optužiti da su oni inicirali kampanju protiv predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Debeveca. “Istragu protiv Debeveca pokrenula je prije tri mjeseca Glavna Tužiteljica Gordana Tadić, a prvi svjedok nije bio niko iz Republike Srpske, nego Muhamed Ajanović, dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu. Galijašević je rekao da je “predsjednik Suda BiH ucijenjen čovjek”, te je to ilustrovao, kako je rekao, “primjerom dva nezakonito izabrana člana Izborne komisije(CIK). On je taj koji utiče na izborni proces, ali i na proces kontrole nad radom Obavještajno-sigurnosne službe”(OSA-a), “analizirao” je Galijašević, pokazujući šta, zapravo, žulja onoga od kojeg svaki mjesec dobiva tri hiljade KM – Milorada Dodika.

Dodik i SNSD nemaju, kao što su imali dvije decenije, “kontrolni paket”, zajedno sa Draganom Čovićem i HDZ-om u Centralnoj izbornoj komisiji i krivca za to vide u  Ranku Debevecu, jer Sud BiH nije uvažio žalbe dugogodišnjeg člana CIK-a Branka Petrića i njegove “strateške partnerke” Sanje Stanimirović-Ostojić na izbor novih članova CIK-a srpske nacionalnosti.

Dekan Predrag Ćeranić je gledaocima RTRS-a otkrio nešto što do sada nije bilo poznato nikome, pa ni njemu samom: američki State Departmant piše svoje izvještaje na osnovu informacija Obavještajno-bezbjedonosne agencije BiH. “Na osnovu izvještaja OBA-u Milorad Dodik je stavljen na američku Crnu listu”, kazao je Ćeranić.

Udarni komentatorski tandem u Republici Srpskoj, borci protiv terorizma, međunarodnog i domaćeg kriminala, Predrag Ćeranić i Dževad Galijašević poznaju se skoro tri i po decenije. Galijašević, koji je zajedno sa komišijom Hasanom Delićem u drugoj polovini 80-ih godina prošlog stoljeća bio vođa “seoske bune” u selu Moševac u okolini Maglaja, bio je predmet brojnih političkih, ali i policijskih opservacija i istraga. Tadašnji MUP Bosne i Hercegovine imao je pouzdana saznanja da su dvojica prigradskih seljaka iz Moševca samo instrumenti u rukama srpskih intelektualnih i parapolicijskih struktura u Beogradu, okupljenih oko Srpske akademije nauka i umetnosti, Francuske 7, Vojislava Šešelja, Dobrice Ćosića,  Koste Čavoškog, kod kojeg su Galijašević i Delić bili smješteni tokom čestih izleta u Beograd.

Povezanost Delića i Galijaševića sa srpskim centrima sa ciljem destabiliziranje prilika Bosni i Hercegovini (isti beogradski centar u to je vrijeme pokrenuo aferu “Agrokomerc”, “Neum”, tokom kojih je obezglavljeno političko i državno vođstvo BiH) precizno je i revnosno dokumentirala Služba dražavne bezbjednosti MUP-a BiH.

ĆERANIĆ, PJESNIK, ANALITIČAR, UDBAŠ

Na području Maglaja za dvojicu Moševljana bio je zadužen inspektor DB-a iz CDB Doboj Predrag Radulović- Pile, inače jedan od ključnih policajaca koji su dokumentirali djelovanje zločinačke grupe “Miće” u Tesliću, koji su uhapšeni prije sedam godina i kojima se sudi za ratne zločine na području te općine.

Na razini Republičkog MUP-a BiH, odnosno Sektora državne bezbjednosti slučaj “Moševac” je vodio načelnik Milan Krnjajić. U njegovoj nadležnosti bio je i mladi operativac iz Zenice Predrag Ćeranić, koji je tokom studiranja pratio idejna (s)kretanja među studentima i dojavljivao “gdje treba”.

Zbog iskazane predanosti i lojalnosti Ćeranić je nakon studija zaposlen u republičkoj Državnoj bezbjednosti BiH. U sklopu redovnih aktivnosti nastavio je opservirati studentske i univerzitetske procese i “zastranjenja”, a šefu Krnjanjiću je znao biti pri ruci i u drugim oblastima “neprijateljskog djelovanja”, poput djelovanja dvojca iz Moševca Dževada Galijaševića i Hasana Delića. Zanimljivo je da je pred sami rat Galijašević preselio u Sarajevo, približio se Adilu Zulfikarpašiću, opet po nalogu šefova iz Beograda, čak je dobio i stan u blizini Republičkog MUP-a od nepoznatog “dobrotvora”.

Predarg Ćeranić nije tokom rata bio po volji policijskih struktura lojalnih Radovanu Karadžiću, i nakon pada Srpske demokratske stranke i dolaska na vlast Biljane Plavšić i Milorada Dodika dobio je visoku funkciju u entitetskim polcijskih strukturama. Navodno je jedno vrijeme bio na raspolaganju međunarodnim institucijama (istražiteljma Haškog tribunala) u pronalaženju i otkivanju ratnih zločinaca, o čemu je svojevremeno govorio za “Slobodnu Bosnu”.

Sa svih funkcija je uklonjen odlukom Visokog predstavnika.

Ako već zna da je Milorad Dodik “zaglavio” na “Crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država zboga OSA-e i Mehmedagića, zna li možda dekan (koji je doktorirao na svojim novinskim člancima!?) Ćeranić kome on može zahvaliti što se našao na “Crnoj listi” OHR-a?! Preko novinara “Slobodne Bosne” Predrag Ćeranić je odmah nakon rata iz Banje Luke prijateljima iz Službe slao svoje zbirke pjesama, lirskih i meditativnih. Danas on literaturu drugog žanra stvara i publicira.

(SB)

Related Articles

Close