CIK se stavio na stranu ratnog zločinca Šešelja, neka mu i skup u BiH dopuste!

Četiri člana Centralne izborne komisije BiH smatraju da odluka o učešću na oktobarskim izborima Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj nije provociranje žrtava, te da za ovjeru ove stranke koja nosi ime ratnog zločinca ne znači ništa što je Vojislav Šešelj pravosnažno presuđen u Hagu za ratne zločine.

Irena Hadžibadić, Vlado Rogić, Novak Božičković i Branko Petrič na današnjoj sjednici CIK-a rukovodili su se „odlukom Apelacionog odjela Suda BiH“, koji nije u obzir uzimao pravnu činjenicu a to je da postoji pravosnažna haška presuda.

Predsjednica Udruženja „Žena-žrtva rata“ Bakira Hasečić smatra da je neshvatljivo da ime ratnog zločinca nosi jedna stranka u BiH, koja bi trebala da u jednoj demokratskoj državi bude građanska, a ne nacionalistička.

-Da ovi članovi CIK-a sjede u Njemačkoj onda bi pustili da na izborima učestvuje stranka koja u svom nazivu ima ime Adolfa Hitlera.

CIK je bio dužan poštovati presudu Haškog suda kojom je Šešelj pravosnažno osuđen za ratni zločin, te da shodno tome zabrani da se njegovo ime koristi u javnom životu. Mi preživjele žrtve rata odlično znamo ko su Šešeljevci, jer smo ih osjetili jako dobro na svojoj koži. Zamjeramo jako šta je uradilo to četvero iz CIK-a, ali sa druge strane kada znamo šta su do sada radili, i ne iznenađuje nas da su se stavili na stranu ratnih zločinaca.

Ako za njih ništa ne znači pravosnažna haška presuda, onda ne treba iznenaditi da Šešelj dođe u BiH, održi predizborni skup, da kao i 90-tih godina koristi ratnohuškački i govor mržnje, a da ga CIK i na to zatvori oči, kaže Hasečić za Index.ba.

Apelacioni odjel Suda BiH prihvatio je žalbu Šešeljevih radikala, te u kratkom obrazloženju odluke naglasio da ako je ova stranka već registrovana u BiH nema smetnji da učestvuje na izborima, odnosno da je CIK ovjeri.

Šešeljeva stranka u BiH do sada je tri puta najstrožije kažnjavana od strane CIK-a zbog govora mržnje. Ni to također za četvorku u CIK-u nije bio nikakav signal da bi se napokon trebali stati u kraj tome, te ne slati ružnu poruku javnosti u kakvoj će atmosferi biti provedeni oktobarski izbori.

CIK je prethodnih godina uredno ovjeravao prijavu za učešće na izborima SRS Vojislav Šešelj, ali od 11. aprila ove godine situacija se drastično promijenila. Tog je dana Sud u Hagu potvrdio pravosnažnu presudu Šešelju za ratne zločine.

Protiv ovjere su bili Ahmet Šantić, Stjepan Mikić i Suad Arnautović. CIK nije bio dužan postupiti po odluci Apelacionog odjela Suda BiH.

Index.ba