IzdvojenoVijesti

CIRKUS DODORADO: Iz Dodikovog kabineta pozvali ukrajinsku stranu da se suzdrži od iznošenja stavova – “U interesu istinitog…”

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika obratio se ministru vanjskih poslova Ukrajine Dmitru Kulebi.

Pozivaju ga da “prestane da se igra države i Twitter diplomatije te da postupi u skladu sa međunarodnim pravom i konvencijama na koje se poziva u izjavama za javnost”. Također, pozivaju ukrajinsku stranu da dostavi dokaze.

“Kao doktoru pravnih nauka i ministru inostranih poslova, trebalo bi da mu bude poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobija. Također, trebalo bi da mu budu poznate i brojne konvencije koje se tiču zaštite nacionalnih, istorijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, kao što je, naprimjer, UNESCO-va Konvencija o mjerama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine”, ističe se u saopćenju iz Dodikovog kabineta.

Iz kabineta su još jednom pozvali ukrajinsku stranu da dostavi sve valjane dokaze u skladu s operativnim smjernica za implementaciju spomenute konvencije, kao i da se zvanično izjasni u slučaju da ne posjeduje materijalne dokaze kojima bi potvrdila svoje navode.

U saopćenju se podsjeća da je, u interesu istinitog i objektivnog informisanja javnosti, kao i da bi konačno bila “stavljena tačka” na ovaj isfabrikovani “problem”, kabinet još 23. decembra prošle godine zatražio da Ambasada Ukrajine u Sarajevu dostavi sve relevantne informacije u vezi s navodima o vlasništvu Ukrajine nad predmetnom ikonom. “Iz kabineta je eskplicitno zatraženo da Ambasada Ukrajine dostavi sve pravno valjane činjenice i dokaze kojima se potvrđuje da eventualno vlasništvo nad ikonom pripada Ukrajini, kao i sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mjestu i vlasniku”, navodi se u saopćenju.

Iz kabineta naglašavaju da do današnjeg dana Ambasada Ukrajine nije dostavila tražene informacije.

“Bazirati navode na osnovu pogrešno interpretiranih medijskih članaka i zatim javno iznositi neistine i optužbe je odraz amaterstva i nedostatka elementarnog znanja iz oblasti prava, međunarodnih odnosa i diplomatije”, konstatuje se u saopćenju iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

U saopćenju se dodaje i da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol, o čijoj se uključenosti u ovu manipulaciju najviše špekulisalo, nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja.

“U posljednjih mjesec dana konstruisane su različite teorije, špekulisalo se o porijeklu ikone, iznesne su brojne optužbe na račun srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije koja bi ukazala na to da je stvarno riječ o ukradenoj ikoni te da je ista dio ‘nestale’ istorijske i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina”, naglašava se u saopćenju.

Kabinet poziva ukrajinsku stranu da se suzdrži od iznošenja stavova, koji su bazirani na neprovjernim i nekredibilnim informacija, kao i lažnim vijestima, jer na taj način ruše kredibilitet institucija koje predstavljaju, obmanjuju javnost i građane i nanose ogromnu štetu bilateralnim odnosima.

 

Izvor: SB

Related Articles

Close