ČOVIĆ VIŠE ŽELI KATOLIČKI, NEGO JA ISLAMSKI KALIFAT Izetbegović: Čović me cinkario Dualu kako je samo bošnjačka desnica problem BiH

„Pitanje Pelješkog mosta nije pitanje Bakira Izetbegovića, Bošnjaka, ni SDA, nego države Bosne i Hercegovine, pojasnio je Izetbegović.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gostovao je na HRT-u u emisiji “Nedjeljom u 2” kod Aleksandra Stankovića. Odmah na početku prva tema je bila izmjena Izbornog zakona BiH, što se i očekivalo.

Izetbegović je na početku emisije kazao kako nije ništa ni očekivao od sastanka sa Josephom Daulom, predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) u Bruxellesu gdje je bio sa Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem, ali da je svakako trebao razgovarati. Spomenuo je kako su ga u Bruxsellesu “dočekale proširene priče o tome da Bošnjaci na tlu BiH prave svoj kalifat”.

„Nisam ništa posebno očekivao od sastanka u Bruxellesu. Bilo je naivno očekivati nešto konkretno. Ako nismo tu stvar uspjeli riješiti kroz “Aprilski paket” i takozvani “Fileov model”, onda sigurno to nismo mogli očekivati ni tamo. Ali kada vas Joseph Daul pozove, naravno da ćete otići razgovarati“, kazao je.

U Bruxelles me ispratila takozvana Livanjska deklaracija u kojoj se kaže da Bošnjaci u BiH prave muslimanski kalifat, kazao je Izetbegović.

„To je trebalo potkopati našu poziciju. Onda je to, nažalost, gospodin Čović ponovio tamo – da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja pravi probleme i koja želi islamsku republiku u BiH, kalifat. To je Dragan Čović ponovio u Briselu pred Josephom Daulom. Tada sam rekao: “Želite li da izađem sa sastanka? Da kažem novinarima sada šta ste ovdje kazali? To su besmislice!”- ispričao je Izetbegović.

U vezi s Izbornim zakonom, kazao je da je moguće da će se prije Općih izbora u oktobru riješiti pitanje izbora Doma naroda u Federalnom parlamentu.

„Ako se ne nađe neko rješenje, mislim da će Centrala izborna komisija izaći sa svojim“, pojasnio je.

U vezi priča o mogućnosti uspostavljanja trećeg entiteta, Izetbegović je kazao da Čović takvu stvar koristi kao pritisak i ucjenu prema Bošnjacima u smislu. “Ako ne dobijemo ovo, mi ćemo ovo…”. Dodao je da nikakvo cijepanje teritorije BiH i prekrajanja granica unutar BiH ne dolazi u obzir i da bi svaki korak ka tome vodio ka sukobima. Svoj stav je obrazložio rekavši da je to upozorenje i da on ne potencira sukobe.

U vezi s Pelješkim mostom, Izetbegović je kazao “neka Hrvatska poveže svoj teritorij kako hoće, ali ne može oduzimati pravo Bosne i Hercegovine na pristup otvorenom moru”. Na pitanje Stankovića da li to znači da BiH želi papir na kojem će pisati da BiH ima pravo na slobodan pristup otvorenom moru, Izetbegović je kazao: “Da, naravno da želimo”.

Kazao je i da bi isplativija i bolja varijanta za Hrvatsku bila da gradi tunel ispod mora, da je to njegovo mišljenje, ali ga ne nameće Hrvatskoj kao obavezu da tako treba postupiti. Podsjetio je da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zauzelo stav po pitanju gradnje Pelješkog mosta i da je on još uvijek na snazi te da je Parlament BiH također dao svoj stav po tom pitanju za kojeg su glasali skoro svi, osim HDZ-a

„Pitanje Pelješkog mosta nije pitanje Bakira Izetbegovića, Bošnjaka, ni SDA, nego države Bosne i Hercegovine, pojasnio je.

(TBT)