DijasporaVideoVijesti

DAČIĆ POTOPIO VUČIĆA: “Američki predsjednik je zbog Jevreja unio u sporazum bliskoistočne teme!”

Mnoge je iznenadila činjenica da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije na put u Washington poveo Ivicu Dačića, šefa srbijanske diplomatije. Neki to vide kao jasan znak da za Dačića i njegove socijaliste neće biti mjesta u novoj izvršnoj vlasti Srbije.

Srbija i Rusija su strateški partneri i nastavljaju saradnju, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je ocijenio kao “nepromišljen potez” nedavnu objavu na društvenoj mreži Facebook portparolke ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove o sastanku američkog i predsjednika Srbije Donalda Trumpa i Aleksandra Vučića.

On je rekao da je značajno da su Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov uložili napore da se “zatvori taj slučaj” kako ne bi ostala sumnja u odnose Srbije i Rusije.

– Ovo je pouka da se ne sme igrati takvim stvarima… Slika je slika i to izaziva negativne reakcije s naše strane – rekao je Dačić.

Govoreći o potpisanom sporazumu u Washingtonu u kontekstu otvaranja Ambasade Srbije u Jerusalemu, Dačić je rekao da ne treba da čudi što je američki predsjednik unio u sporazum bliskoistočne teme.

Dačić je ocijenio da je Trump to uradio zbog svoje vanjske i unutrašnje politike s obzirom na jevrejsku zajednicu u SAD-u, ali i ostale koji podržavaju njegovu politiku podrške Izraelu.

– Trampu je stateški cilj da bude što više zemalja s ambasadom u Jerusalimu, a pre svega da Kosovo, ako ga Izrael prizna, a najavili su da hoće, bude prva muslimanska zemlja koja će tamo otvoriti ambasadu – rekao je Dačić.

Podsjećamo, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova svojom objavom na Facebooku izazvala je prije nekoliko dana u Srbiji lavinu reakcija.

Ona se, naime, osvrnula na sastanak u Ovalnom uredu u Bijeloj kući u Washingtonu, gdje su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti u prisustvu predsjednika Donalda Trumpa potpisali sporazume o ekonomskoj saradnji.

– Ako ste pozvani u Bijelu kuću, a stolica je postavljena kao da vas ispituju, sjedite kao na fotografiji broj 2. Ko god da jeste. Vjerujte mi – napisala je Zaharova. Pri tome na prvoj fotografiji Vučić sjedi sam na stolici u sredini sobe ispred ogromnog stola za kojim sjedi Trump, a na drugoj je čuvena scena iz “Sirovih strasti” i Sharon Stone na ispitivanju.

Zaharovu je prokomentirao i predsjednik Aleksandar Vučić.

– Marija Zaharova najviše govori o sebi. Primitivizam i prostakluk govore o njoj, kao i o onima koji su je imenovali. Neka se oni time bave, ja joj neću odgovarati – komentirao je pa nastavio:

– Ja sam u Washingtonu štitio naše odnose s Ruskom Federacijom, odbio sam potpisati da ćemo kupovati LNG, koji je dvaput skuplji, a koji je bio u prvoj verziji. Ali, što ćete, ljudi ne znaju cijeniti što Srbija jedina nije uvela sankcije Rusiji, jedina koja s Rusijom izvodi vježbe… – nabrajao je Vučić.

Zaharova se naknadno izvinila zbog objave koja je u Srbiji izazvala niz reakcija, ali je istog dana uslijedio novi napad iz Moske na Aleksandra Vučića.

Glavna urednica “Rusije danas” Margarita Simonja ustvrdila je isto ono što i Dačić – da je Trump diktirao sadržaj sporazuma Beograda i Prištine i da je u sporazum unosio teme koje odgovaraju SAD-u, a ne Srbiji i Kosovu.

Margarita Simonja je pozvala sve, pa i Mariju Zaharovu, da prestanu ismijavati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Nemojte da se sprdate s Vučićem. To je kao da ismijevate žrtvu silovanja.​ ​Ono što su uradili sa Srbijom, to je, naravno, političko silovanje.

I sve one stavke o 5G, o Ambasadi u Jerusalemu, za gasni sistem, preglede na aerodromu – to su sve stavke koje se ne odnose na pravu stvar i, naravno, namjerno su stavljene, da se podvuče​ silovanje koje se odvija. Da ga pojačaju. U prijevodu, šta god da vam kažemo, vi ćete sve​ potpisati.“​

Dodala je i ovo:

– Rugajući se žrtvi silovanja, mi samo pomažemo nasilniku, on je svoje postigao.​ Kada agresor prvo bombarduje, poslije pritiska svom političkom snagom i na kraju dobije svoje, to ne može biti krivica žrtve. Ako je ko i kriv osim agresora, onda je to čitav svijet, koji je dopustio tako nešto.​

(Sl.B.)

Related Articles

Close