BiHVideoVijesti

DENIS ZVIZDIĆ PODVUKAO: “RS niti može biti izdvojena iz BiH niti će postati država, DODIK JE POPUT PJEVAČA, varaju se svi koji misle da smo naivni…”

Zvizdić se osvrnuo i na česte pokušaje predsjedavajućeg državnog Predsjedništva da Bošnjake naziva muslimanima.

  • Godinama pratim evropske integracije Bosne i Hercegovine, jako dobro sam upućen u stanje i zaista mislim da Bosna i Hercegovina zaslužuje kandidatski status – kazao je parlamentarac Denis Zvizdić gostujući u emisiji “Dobar dan, BiH” i govoreći o zaključcima nakon sastanka radne grupe SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a u Mostaru prije dva dana, piše “Hayat”.

Pozvao je prijatelje iz EU da Bosni i Hercegovini dodijele kandidatski status, jer je to važna poruka, pogotovo mladim ljudima koji u ovoj zemlji žive. Dobijanje kandidatskog statusa značilo bi trajno postavljanje naše zemlje na tračnice ka EU, objasnio je Zvizdić. Istaknuo je da je članstvo u Evropskoj uniji i dalje želja više od 75 posto građana države. Ipak, svjedoci smo otvorenih i ujedinjenih napada na institucije Bosne i Hercegovine koji dolaze od SNSD-a i HDZ-a pa se, onda, nameće logično pitanje kako od njih očekivati da rade u interesu kandidatskog statusa zemlje.

Odgovarajući na to, Zvizdić je rekao:

– Postoje i u Vijeću ministara i u Parlamentu BiH snage koje ne prihvataju državu BiH, nastoje da umanje njen državotvorni kapacitet i na taj način stvore pretpostavke za neke buduće aktivnosti, s negativnim posljedicama po suverenitet BiH. Sasvim sigurno neće uspjeti! To je, ustvari, najvažnija poruka.

Istaknuo je da je poruka upućena svim građanima Bosne i Hercegovine koji vole ovu zemlju, svima onima koji žele živjeti u evropskoj Bosni i Hercegovini.

  • Te snage godinama rade na tome, njihovi mentori stotinama godina pokušavaju da obesmisle identitet i autoritet Bošnjaka na ovim prostorima, da nas svode na vjersku skupinu, da unište perspektivu građanske, multietničke, antifašističke BiH. Ništa od tih njihovih zamisli se neće dogoditi. Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih država na planeti koja ima hiljadugodišnji kontinuitet svoje teritorije i postojanja, a Bošnjaci su politički narod sa svojim nacionalnim imenom i duhovnim identitetom. Varaju se svi koji misle da smo mi (Bošnjaci, op.a.) naivni – poručio je Zvizdić i dodao kako Bošnjaci odlično razumiju pojmove bosanstvo, bošnjaštvo i muslimanstvo.

Osvrnuo se i na česte pokušaje predsjedavajućeg državnog Predsjedništva da Bošnjake naziva muslimanima.

  • Razumijemo mi sve pojmove, ali u Bošnjaku je ujedinjeno sve to, i bosanstvo, i bošnjaštvo, i muslimanstvo – naglasio je Zvizdić.

Govoreći o posljednjim istupima Milorada Dodika u Turskoj, gdje je rekao da nije za secesiju RS-a, samo nekoliko dana nakon što je u Narodnoj skupštini entiteta RS rekao da će to (otcijepiti se, op. a.) uraditi makar mu bilo zadnje, Zvizdić je rekao:

– Retorika gospodina Dodika nije bazirana na argumentima, ona je od državne funkcije. RS niti može biti izdvojena iz Bosne i Hercegovine niti će postati država. Gospodin Dodik je poput pjevača koji svoj repertoar prilagođava publici kojoj pjeva. On tako ima repertoar kada je u Turskoj, ima repertoar za tribine u RS-u, ima repertoar za Beograd, ali njegove poruke o secesiji, poruke kojima vrijeđa Bošnjake, povratnike, kojima vrijeđa državotvorne atribute BiH, jesu opasne.

Zvizdić je ukazao i na napade na Bošnjake i džamije u RS-a. Rekao je da se prikriva krajnja namjera unitarizacije RS-a dok se Bošnjacima želi pripisati da imaju taj cilj za šta ne postoje nikakvi argumenti.

  • Dodik koristi tešku retoriku koja, nažalost, povremeno pada na plodno tlo i izaziva incidente, nemogućnost pomirenja, do toga da neki barbar s fašističkim idejama puca na munaru Aladža džamije, do napada na povratnike… – rekao je Zvizdić i istaknuo da smo u 2021. godini te, kada bismo to poredili sa periodom poslije Drugog svjetskog rata, bila bi to 1971. godina, u kojoj je Willy Brandt kleknuo i izvinio se za zločin koji je uradila nacistička Njemačka, a nakon tog čina, pokazala je historija, Njemačka se uzdigla.

  • Vrijeme je da se takve stvari dešavaju na području BiH, vrijeme je da se izvini za genocid i masovne zločine nad Bošnjacima koje nije počinio čitav narod nego pojedinci – zaključio je Denis Zvizdić.

https://youtu.be/ritJITx4AZs

Related Articles

Close