Vijesti

DODIK LJUT KAO PUŠKA: Pred kamerama najavio kako namjerava izvesti DRŽAVNI UDAR i srušiti ustavni poredak države (VIDEO)

Milorad Dodik je najavio da će predložiti da Narodna skupština u ponedjeljak, na posebnoj sjednici, poništi ranije saglasnosti za prenošenje nadležnosti na BiH, u vezi sa vojskom, indirektnim oporezivanjem i Visokim sudskim i tužilačkim savjetom. Republika Srpska će ići svojim putem, izjavio je Dodik za N1.

“Okupićemo sve Srbe koji rade u Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara i neće se donositi nijedna odluka, dok se ne riješi pitanje stranih sudija, kaže Dodik.

Dodaje da je posljednja odluka Ustavnog suda urušavanje Dejtonskog sporazuma, koji je urušen mnogo puta. -Zato ne želimo da živimo u zemlji u kojoj je Republika Srpska degradirana – kaže Dodik.

  • Rješenje će biti da Republika Srpska ide svojim putem. I ona će otići. Formiraće svoje držvne, nezavisne organe i da će funskionisati na teritoriji koja već postoji. Srpska ima sve elemente države: institucije, teritoriju i narod – naglašava Dodik.

Postoji mogućnost da Narodna skupština na posebnoj sjednici u ponedjeljak, poništi ranije date saglasnosti za prenošenje nadležnosti na nivo BiH u vezi s vojskom, indirektnim oporezivanjem i Visokim sudskim i tužilačkim savjetom.

  • Ukoliko se odlučimo za tako nešto, donijećemo odluku, pošto imamo pravo po Ustavu BiH, Ustavu Republike Srpske i Dejktonskom sporazumu. Niko nije izbrisao da postoji Vojska Srpske. Možda donesemo odluku o formiranju vojske Republike Srpske. Nije opasan stav, jer je ovo prevršilo svaku mjeru degradacije Republike Srpske i naših prava – kazao je Dodik.

Nakon današnje odluke da će predstavnici Srba u zajedničkim institucijama prestati da učestvuju u odlučivanju i bojkotovati rad, za N1 je govorio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Bojkot rada institucija?

“Mi ostajemo da se radi u organima, ali se neće odlučivati. Okupit ćemo sve Srbe koji tamo rade. Dogovoreno je da to bude na nivou Parlamenta, Vijeća ministara. Neće se donositi nijedna odluka dok se ne riješi pitanje stranih sudija. Nastavljaju praksu koju je vršio Visoki predstavnik, najčešće se donose loše odluke za RS”, kazao je.

Ustavna kategorija?

“Pet godina je davno prošlo, nije nikada riješeno. Nismo mogli dobiti saglasnost Bošnjaka koji žele da upravljaju i kreiraju. Nigdje nema da je Ustavni sud ustavotvorac, mogu samo odlučiti da li je nešto u skladu sa Ustavnom ili ne. Veoma jasno u Ustavu se kaže da BiH pripada nadležnost koja je navedena ustavom. Tu nije navedena imovina. Ne bi entitet provodili privatizaciju i upravljala javnim sektorom da je to bila odluka samog Dejtonskog sporazuma. Ovo je skrnavljenje, to je način na koji Ustavni sud želi ukinuti RS”, dodaje Dodik i poručuje da će “RS ići svojim putem”.

Šta je sada rješenje?

“Rješenje će biti da će RS ići svojim putem i otići će. Znači da će formirati svoje državne nezavisne organe i funkcionisati na teritoriji RS. Ima sve elemente države, svoje institucije, svoj narod”.

Da li je to kršenje Dejtona?

“Dejton je već prekršen, mnogim odlukama Visokog predstavnika. Imate niz odluka Ustavnog suda koji su na zahtjev čak Alije Izetbegovića, tada se odredio Ustavni sud i rekao da je imovina određena Ustavnim sudom. Sada se odjednom ignoriše, a do sada se ignorisalo i nikom ništa”.

Šta predstavlja ovaj bojkot?

“Naši ljudi će biti u institucijama do momenta dok ne shvate da ne postoji mogućnost da se dogovorimo. Ovo pravna država? Ovo je pravno da ne kažem šta. Dejtonski sporazum je urušen mnogo puta ranije, sve odluke su bile na štetu RS”, kaže Dodik.

“Obaveza je Amerikanaca da se ne miješaju, a to rade. Što se nas tiče, mi ćemo otići na NSRS nikad uvjereniji da radimo ozbiljan posao za naš narod i donijeti odluku kakvu smo najavili i to će se proširiti”.

Dodik je kazao da je “dosta toga da se o pravima brine Američka ambasada”.

Pogledajte video kompletnog razgovora.

(N1 / Slobodna Bosna)

Related Articles

Close