BiHVijesti

DODIK POBIJESNIO ZBOG INZKA: “Zamislite da on sebi dozvoli da mene 24 puta pomene na sjednici Savjeta bezbjednost. To govori o mržnji i to…”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će predložiti da Narodna skupština Republike Srpske razmotri izvještaj o radu OHR-a i visokog predstavnika u BiH, u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

Dodik je izjavio da će predložiti da visoki predstavnik Valentin Inzko “dođe i čuje ljude, jer je to njegova obaveza”.

“U Aneksu 10 piše da će visoki predstavnik podnositi izvještaje Savjetu bezbjednosti i nekim drugima te potpisnicama Aneksa, a potpisnica Aneksa je i Republika Srpska. Da nije bilo tog potpisa, nikad ne bi bio visoki predstavnik”, rekao je Dodik novinarima u Srpcu.

Komentarišući najavu Ambasade Rusije u BiH da će na sljedećoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIK) postaviti pitanje opravdanosti daljnjeg angažmana OHR-a u BiH, Dodik je upitao ko može da vidi opravdanje u svemu tome.

“U čemu je njegova uloga? Visoki predstavnici su najveći kršioci Dejtonskog sporazuma. OHR je uspostavljen Aneksom 10, koji je potpisala Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, Federacija BiH i neka Alijina BiH koju su samo uvukli u sporazum zato što su ranije priznali BiH pa SAD nisu htjele da priznaju da su pogriješile”, napomenuo je Dodik.

Dodik je naglasio da OHR nije uveo ni Vijeće sigurnosti, ni EU, ni bilo ko drugi. “Umjesto da odgovara potpisnicima Aneksa 10, kako je to predviđeno, on je našao da samo odgovara muslimanima i nikome drugom”, tvrdi Dodik.

Reagujući na Inzkov “apel srpskom članu Predsjedništva BiH da promijeni naziv Studentskog doma na Palama i ukloni počasnu tablu s imenom Radovana Karadžića ili da se, u suprotnom, suoči sa zabranom putovanja u zemlje EU”, Dodik je rekao da će prije Inzko otići odavde nego što će njemu zabraniti ulazak u EU.

“Zašto Inzko nije bio objektivan pa rekao da treba da se ukloni naziv ulice Alije Izetbegovića? Zašto misle da nas to ne vrijeđa?”, pitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovdje se ne može govoriti o tome ko je osuđen, a ko ne, jer ni Hitler nije osuđen pa ga svi smatraju najvećim zločincem u prošlom stoljeću.

“Mjerilo je da li ime Alije Izetbegovića vrijeđa nas i da li je to sinonim za zlo prema srpskom narodu u proteklom ratu, a jeste”, naglasio je član Predsjedništva, prenosi RTRS.

Dodik je napomenuo da Inzka više niko ne shvata ozbiljno te da je pitanje da li vrijedi i komentarisati njegove stavove.

“Zamislite da on sebi dozvoli da mene 24 puta pomene na sjednici Savjeta bezbjednosti. To govori o mržnji i to nije normalno. Mogao je da napiše neki izvještaj koji je smislen, da kaže šta su otvoreni problemi. Јa nisam prvi koji govori da je BiH neodrživa i da je propala zemlja. Mediji su puni toga”, istaknuo je Dodik.

On je dodao da razni naučnici, pa čak i političari, govore o neodrživosti BiH. “S druge strane, hvala mu što me pominje, nije mala stvar da vas pominju 24 puta na zasjedanju Savjeta bezbjednosti u bilo kom kontekstu”, naveo je Dodik.

(Sl.B.)

Related Articles

Close