BiHVijesti

Dodik ponovo provocira: “Bošnjaci ne mogu da podnesu da postoji Republika Srpska, Milorad Dodik i Dragan Čović”

Predsjedavajući predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je u emisiji “1na1” Alternativne televizije da bošnjačka elita koja se predstavlja kao pravac kojim BiH ide ne može da podnese da postoji Republika Srpska i da postoji srpska politička volja.

“Cilj je da se delegitimišu srpski i hrvatski interesi i da se postavi volja bošnjačke elite kao pravac kojim će se kretati BiH. Oni ne mogu da podnesu da postoji Republika Srpska i da postoji srpska politička volja. Ne mogu da podnesu Dodika, ne mogu da podnesu Čovića”, rekao je Dodik.

Bošnjaci izabrali Željka Komšića kao podobnog Hrvata

“Veoma je teško ostvariti interese Republike Srpske u Predsjedništvu BiH u ovom sastavu. Željko Komšić je došao tu na osnovu nekoliko sumnjivih procesa koji su vezani za osnovnu stvar da Hrvati čiji je on predstavnik osporavaju njegov legitimitet, pokazujući da su u njegovoj kvoti glasova najveći broj bili Bošnjaci. Bošnjaci su sebi birali podobnog Hrvata” – rekao je Dodik.

Dodao je da u u Komšićevoj politici se vidi velika naklonjenost političkom Sarajevu, a ne bavljenje interesom Hrvata.

“Sama činjenica da su gotovo sve općine u kojim je hrvatsko stanovništvo većinsko poručili mu da ne dolazi, govori o tome da je on na neki način delegitimisan” – kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, Željko Komšić uživa u jednoj apstraktnoj poziciji u kojoj ne postoje Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nego samo građani, a to je najbliže tome da postoje samo Bosanci.

“Njemu nije smetalo da bude viđeni pripadnik Armije BiH koja je učinila zločine protiv Srba, zbog koje je iz Sarajeva protjerano 150 hiljda pripadnika našeg naroda i borio se protiv Vojske Republike Srpske i zato je njemu razumljivo da čim se pomene nešto o tome da on to blokira na neki ružan način. Zbog toga ja ne želim previše da razgovaram o tome“, kazao je, između ostalog Dodik.

(zasrebrenicu.ba)

Related Articles

Close