DODIK SRBOVAO U BEČU: “PROŠLI SMO SATANIZACIJE, NIKADA NEĆEMO PRIHVATI BOSANSKI JEZIK…”

Predsjednik Srpske je poručio da je međunarodna zajednica pokušala da minimizira srpski jezik, koji je važan za Srbe, koji ne prihvataju bosanski.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Beču da Srbi treba da čuvaju svoj identitet i da ne odustaju od svog jezika i pisma.

– Treba da čuvamo identitet, da ne odustajemo od jezika i pisma i svega onog što čini identitet srpskog naroda. Prošli smo satanizacije, stavljani na negativnu stranu percepcije – rekao je Dodik.

On je u Beču prisustvovao “Srpskom festu”, te “Multi-kulti festu” u Leobersdorfu. Predsjednik Srpske je poručio da je međunarodna zajednica pokušala da minimizira srpski jezik, koji je važan za Srbe, koji ne prihvataju bosanski.

– Zato je važno da ljudi ovdje uče i znaju – rekao je Dodik i ukazao da je očuvanje srpskog jezika, tradicije i kulture važno za opstanak srpskog naroda, prenosi RTRS.

Premijer Srpske Željka Cvijanović, koja je sa predsjednikom Republike prisustvovala ovim manifestacijama u Beču, istakla je da nema potrebe da bilo ko iz Srpske traži pomoć dijaspori.

– Sada mi pomažemo udruženjima i crkvi da bi oni mogli da rade na očuvanju jezika, identiteta, tradicije – poručila je Cvijanovićeva.

Zvaničnici Srpske su ocijenili da institucije Republike Srpske ostvaruju dobru saradnju sa udruženjima Srba u inostranstvu.

Na manifestaciji “Srpski fest” istaknut je značaj okupljanja srpske zajednice i kulturno-umjetničkih društava, jer se na taj način čuva srpski jezik i identitet. Kao jedan od važnih projekata za očuvanje jezika, na inicijativu predsjednika i premijerke Srpske, nedavno je pokrenut projekat “Njegujmo srpski jezik”, koji u Austriji sprovodi predstavništvo Srpske u Beču, a finasnira Vlada Republike Srpske.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović rekao je da posjećuju srpske klubove da vide koliko ima zainteresovane djece da uče srpski jezik.

– Mislim da ćemo uskoro imati rezultate i početi sa projektom – navodi Filipović.

Prvi put u Beču, u 10. okrugu održan je “Srpski fest”, u organizaciji kulturno-umjetničkog društva “Stevan

Mokranjac” iz Beča, koji ove godine slavi dvije decenije postojanja.

(Slobodna-Bosna)