BiHIzdvojenoVijesti

DODIKOV SAVJETNIK NAPAO IZETBEGOVIĆA: “Republika Srpska kao država srpskog naroda…”

Predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović je rekao kako je očigledno da je Dejtonskim sporazumom dato i previše BiH, a pogotovo neustavnim prijenosom nadležnosti na nivo BiH.

BiH nije postala država kada je suprotno volji srpskog naroda proglasila nezavisnost 1992. godine, niti je to uspjela postati u proteklih 25 godina nakon zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je predsjednik Političkog savjeta SNSD-a Slavko Mitrović zvani mrak.

On je dodao da je Republika Srpska kao država srpskog naroda i svih drugih naroda koji u njoj žive dobila svoju potvrdu Dejtonskim sporazumom kao državotvorni entitet, zadržavši najveći dio svojih državnih nadležnosti, priopćeno je iz SNSD-a, prenosi Srna.

Mitrović je na tom planu podsjetio na riječi Richarda Holbrooka koji je uvjeravajući Aliju Izetbegovića da prihvati ime Republike Srpske, rekao – “Ne vjerujemo da ime Republika Srpska znači mnogo sve dok dobijate sve drugo – međunarodno priznanje, definirane granice, prihvaćanje vašeg legalnog statusa. Ništa od ovoga ranije niste imali”.

  • Holbrook je u Dejtonu još rekao da postoje dva entiteta i da samo možemo praviti koncept Ustava BiH izvlačeći iz dva entiteta, onaj sadržaj koji će omogućiti da se sačuva država, da koliko-toliko bude funkcionalna i stabilna – podsjetio je Mitrović.

On je rekao da je očigledno da je Dejtonskim sporazumom dano i previše BiH, a pogotovo neustavnim prijenosom nadležnosti na nivo BiH.

  • Nezavršeni rat koji vodi SDA i njen lider Bakir Izetbegović, neumjerenim zahtjevima za centralizacijom i unitarizacijom, godinama je potpomagan pristranim i antidejtonskim djelovanjem OHR-a i dijela međunarodne zajednice. To je BiH udaljilo od Dejtonskog sporazuma, vodeći je ka nepovratnom putu raspada, prvo faktičkog, a kasnije i formalnog – ocijenio je Mitrović.

Podsjetimo, Izetbegodić je u razgovoru za Radio Sarajevo rekao da je srpska strana u Bosni i Hercegovini Dejtonskim sporazumom dobila i previše.

Izatebegović je vrhu Srbije poručio da se Beograd i bosanskohercegovački entitet RS trebaju ostaviti aspiracija da se dijelovima naše zemlje kompenzira eventualni dogovor o Kosovu, jer:

“Genocid ne može i neće biti nagrađen neovisnošću Republike Srpske. Ni pod koju cijenu”, kazao je Izetbegović.

(Sl.B.)

Related Articles

Close