Vijesti

DODIKOVA KOALICIJA PUCA PO ŠAVOVIMA; MARKO PAVIĆ: „IMAMO 100.000 GLASAČA, TRAŽIMO POZICIJU PREDSJEDNIKA RS ILI…“!

Predsjednik DNS-a Marko Pavić u otvorenom razgovoru za Vijesti.ba govorio je o odnosima u vladajućoj koaliciji, polarizovanoj političkoj sceni u RS,

Tačno je da u RS između ove dvije opcije ima mnogo ne bih rekao problema, ali nesuglasica, netrpeljivosti i slično. Mišljenja sam da to nije nastalo na suštinskim, nego na sporednim problemima, na koje se fokusiraju stranke želeći da na toj osnovi dobiju neki politički poen i prednost u predizbornim vremenu.

Vjerovatno ste primijetili da DNS u tome ne učestvuje, bez obzira na to što pripadamo vladajućoj koaliciji. To nije metod DNS-a, niti je to politika DNS-a, kao što to nije ni suština našeg članstva i onih koji nas podržavaju. Mi smo za toleranciju, mir i dogovor, a onda kada se ne možemo dogovoriti, mi smo za fer odnose.

DNS, dakle, u tome ne učestvuje i ne koristi takvu retoriku. Nikada od mene niti od bilo koga drugoga nikada niste čuli bilo šta ružno na bilo čiji račun. DNS će nastaviti sa svojom politikom.

Mnoštvo je špekulacija o budućnosti DNS-a u koaliciji sa SNSD-om i SP-om. Je li partnerstvo ugroženo određenim potezima koalicionih partnera, prvenstveno misleći na SNSD, a koji se tiču rudnika “Ljubija”, te kandidatima na predstojećim izborima? Postoji li mogućnost da DNS, prije ili nakon izbora, napravi blok sa nekim drugim strankama?

Sve su to špekulacije. DNS je samostalna stranka, koja samostalno donosi odluke. Tako će biti i ovog puta. Mi smo, za sada, utvrdili svoju platformu kojom ćemo ući u pregovore sa drugim strankama.

Ta platforma znači više od 100.000 glasača, od 12 do 15 poslanika u Narodnoj skupštini RS i jedna od pojedinačnih funkcija – član Predsjedništva BiH ili predsjednik RS. To je ono sa čim mi ulazimo u pregovore i ulazimo sa dobrim potencijalom. Zadnje ankete pokazuju da DNS jako dobro stoji i svakog dana stičemo veće povjerenje građana.

Još nismo ni sa jednom strankom razgovarali o koaliciji. Smatram da je to rano i da to ne treba. Ko god da sada izbaci bilo kakav podatak, to je kao da mu stavite metu na čelo i on je spreman za odstrel od one druge strane.

Iz SNSD-a se ne mogu čuti tvrdnje da će jednu od pojedinačnih funkcija prepustiti nekom od koalicionih partnera. Sasvim suprotno, kažu da će imati kandidate za obje. 

Pa, niste ni od nas čuli da ćemo mi prepustiti jednu od funkcija. To su predizborne platforme vjerovatno svih stranaka. Takva je i naša. Kada sjednemo da razgovaramo, vidjećemo do čega se može doći.

Odnose nikada ne treba graditi, recimo, na “Ljubiji”. Tačno je da smo imali nesporazum u vezi sa ovim pitanjem. DNS i ja drugačije smo mislili i na kraju smo se izborili za to. DNS je korektan. I prije sjednice NSRS našim partnerima smo rekli da DNS to ne može podržati.

Ne isključujemo nijednu stranku za dogovor. Samo ostavljamo nama pravo za konačnu odluku. DNS je sada stabilna i rastuća partija. Mi možemo ići sami. Čak da i ne budemo u bilo kojoj koaliciji, broj poslaničkih mjesta koji ćemo osvojiti nakon izbora, u to sam ubjeđen, opredjeljivaće većinu u NSRS.

(slobodna-bosna)

Related Articles

Close