BiHIzdvojenoVideoVijesti

DURAKOVIĆ OTVORENO O UHAPŠENIM SDP-ovcima: “Njihova bliskost sa Grujičićem ukazuje na jedan organizirani sistemski pristup…” (VIDEO)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, na području Srebrenice i Tuzle, lišili slobode tri osobe zbog izbornih prevara.

Uhapšeni su Bego Bektić, predsjednik SDP-a Srebrenica, Muamer Sandžić i Enver Hamzić, koji su radili u korist aktuelnog načelnika Srebrenice Mladena Grujičića. O ovim dešavanjima i izbornim krađama u Srebrenici za „Dobar dan BiH“ govorio je Ćamil Duraković.

“Svakako je ovo ohrabrujuće, ovo je jedan segment koji smo pravili u izbornom procesu. Ovo je dobar korak da je Tužilaštvo reagovalo na naše pritužbe. Mi nećemo stati dok se svaki nalog i dokaz koji smo uputili CIK- u ne istraži do kraja. Podržavamo ovu akciju, a očekujemo da se do kraja očituju državni organi kojima mi u potpunosti vjerujemo”, kaže Duraković.

Nakon hapšenja SDP BiH je raspustio raspuš Opštinske organizacije SDP Srebrenica, te isključio predsjednika ove organizacije Begu Bektića.

“SDP BiH je ozbiljna stranka koja je dala svoje očitovanje. Mi smo uvijek imali dobru sardnju sa pojedinim funkcionerima te stranke, počev od doktora Bečirovića, ali u proteklom periodu nismo mogli da primjetimo taj zvaničan stav i prije samih izbora kada se o konterveznom predsjedniku SDP-a na lokalnom nivou govorilo u javnosti. Govorilo se o njegovoj bliskosti s Mladenom Grujičićem, njegovo prosljavljanje 9. januara i slično, ali tada nije bilo sluha da se taj čovjek sankcioniše. Nažalost zbog takvih kadrovskih rješenja se desilo šta se desilo, mi pozdravljamo odluku stranke”, pojašnjava Duraković i dodaje da će istraga pokazati šta se dešavalo, te da treba organima pustiti da istragu vrše do kraja.

“Zanimljivo je to da su ti ljudi imali podršku Grujičića što ukazuje da je njihova bliskost jedan širi organizirani sistemski pristup takvim aktivnostima koja su u svakom slučaju krivična djela. Morat će se naći ko je našao adrese u Srbiji na koje su se Bošnjaci prijavljivali, organi će sve morati istražiti”, dodao je on.

Osvrnuo se i na dešavanja tokom samog izbornog dana u Srebrenici.

“To je bila izborna invazija iz Srbije, oni su imali organizovane punktove koji su ovdje djelovali u Srebrenici. S tim u vezi smo pozvali institucije da stanu takvim radnjama ukraj, drago mi je da djeluju i da će sve istražiti. Vrijeme će pokazati je preko 50 posto onih koji su glasali za Grujičića iz Srbije, vrijeme će pokazati da li smo upravu” ističe Duraković i dodaje:

“Vidite mi ukazujemo na slične propuste u zadnja dva, tri izborna procesa, ali nisu imali sluha prema nama u prošlosti, a zbog takvih stvari smo i 2016. godine izgubili Srebrenicu. Krajne je vrijeme da ovaj put budemo ozbiljni, posebno da se pokaže prisustvo države u zaštiti prava njenih građana. Mi sada očekujemo da će ovi izbori biti poništeni i ponovljeni – zaključio je Duraković.

(Sl.B.)

Related Articles

Close