IzdvojenoVideo

GRADONAČELNIK ISTOČNOG SARAJEVA IZNENADIO IZJAVOM: “Sarajevski Srbi su najviše izgubili i platili najveću cijenu stvaranja RS” (VIDEO)

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić kazao je sinoć da je rukovodstvo Republike Srpske zajedno s narodom donijelo odluku da 120.000 Srba iz Sarajeva krene u neizvjesnost i plati cijenu za stvaranje Republike Srpske.

Ćosić je prvi zvaničnik Republike Srpske koji je kazao da su sarajevski Srbi 1995. godine dobrovoljno napustili dijelove Sarajeva koji su Dejtonskim mirovnim sporazumom pripali Federaciji BiH. Ranije su zvaničnici Republike Srpske tvrdili da su sarajevski Srbi protjerani iz glavnog grada BiH, što je notorna neistina koju je nadavno razotkrio i šef ratne policije RS Tomo Kovač.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić kazao je sinoć da su Srbi platili najveću cijenu stvaranja Republike Srpske.

“Sarajevski Srbi su najviše izgubili zarad stvaranja Republike Srpske, i to stalno moramo ponavljati zbog naše djece koja moraju da znaju kako je rukovodstvo Republike Srpske zajedno s narodom donijelo odluku da 120.000 Srba iz Sarajeva krene u neizvjesnost i plati cijenu za stvaranje Srpske”, rekao je Ćosić na akademiji povodom obilježavanja 25 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva.

Ćosić je rekao da današnji 17. mart obilježava prošlost, sadašnjost, ali sigurno gleda u budućnost.

“Nama ostaje da onu tapiju koju smo prenijeli iz Sarajevskog polja, zaustavimo ovdje, da je ostavimo na našoj zemlji i u našem gradu i da se kao takvi razvijamo. Da nikada ne budemo prijetnja nikome, ali da ne dozvolimo da neko bude prijetnja nama”, istaknuo je Ćosić.

Podsjećamo, prije nekoliko mjeseci, ratni ministar policije Republike Sprske Tomo Kovač gostovao je u jutarnjem programu beogradske “Happy” televizije, gdje je, između ostalog, govorio i o iseljavanju Srba iz Sarajeva nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kovač je kazao da je sudjelovao u delegaciji Republike Srpske s delegacijom Srbije na jednom sastanku u Dobanovcima, gdje je tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević pokazao kartu razgraničenja u Sarajevu i rekao da sarajevski Srbi trebaju napustiti glavni grad BiH. Kovač kaže da je nakon toga održan veliki skup u Vogošći, na kojem su pozvani čelni ljudi svih sarajevskih opština, tada pod kontrolom Srba (Ilidža, Hadžići, Ilijaš, Vogošća…), na kojem je donesena odluka o kolektivnom iseljavanju Srba.

Kovač kaže da su ga na tom skupu pitali hoće li povući srpsku policiju iz dijelova Sarajeva koje je u tom trenutku kontrolirala Vojska Republike Srpske, na šta im je on odgovorio da hoće. Za razliku od Kovača, Momčilo Krajišnik je na tom skupu govorio da bi se stvari mogle malo drugačije odvijati, ali je ostao u manjini. Golema većina tadašnjih funkcionera SDS-a odlučila je pozvati srpski narod da napusti Sarajevo.

Kovač izričito naglašava da je to njihova dobrovoljna odluka i da ih niko na takvu odluku nije prisiljavao.

Related Articles

Close