BiHIzdvojenoVijesti

I CRNOGORCI SE IBRETE: Ratni zločinac na spisku branilaca BiH; “Proveo više u ratu od generala Divjaka!?”

Za ovaj masakr Kordića, jednog od zapovjednika akcije HVO- a i zloglasnih „Jokera“, Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu osudio ga je na 25-godišnju kaznu zatvora

Objavljeni borački registar Federalnog ministarstva za boračka pitanja otkrio je skandalozan podatak. Na spisku osoba koje su učestvovale u odbrani BiH nalazi se i ime presuđenog ratnog zločinca Darija Kordića, otkriva „Dnevni avaz“.

Borački spisak, na koji su branioci godinama čekali, pokazao je svu apsurdnost sistema.

U registru, koji je objavljen prije desetak dana, navedeno je da je Kordić, sin Pere, rođen 14. decembra 1960., u odbrani države učestvovao 1.680 dana kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, prenosi crnogorski CdM.

Radi se o istom onom Kordiću koji je osuđen zbog masakra u Ahmićima, u kojem je ubijeno 116 civila, a najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba.

Za ovaj masakr Kordića, jednog od zapovjednika akcije HVO- a i zloglasnih „Jokera“, Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu osudio ga je na 25-godišnju kaznu zatvora.

Kordić je osuđen zbog zapovjedne odgovornosti.

Iz zatvora u Beču pušten je nakon što je odležao 16 i po godina, ali se nikad nije pokajao za zločine niti je pokazao kajanje.

Na boračkom registru se, inače, radilo mjesecima i predstavljen je kao veliki uspjeh ovog ministarstva, s ciljem da se konačno vidi ko je bio učesnik u odbrani države.

Saznajemo da su boračka udruženja koja su upoznata s ovom informacijom, ogorčena i pitaju se ko je uopće kontrolirao ko je na spisku branilaca i kako je mogla promaći ovakva skandalozna odluka.

Proveo više u ratu od generala Divjaka!?

Indikativno je, međutim, da je zločinac Kordić u odbrani države učestvovao, recimo, više od legendarnog generala Armije RBiH Jovana Divjaka. Za Divjaka je navedeno da je u odbrani države učestvovao 1.475 dana.

(SB)

Related Articles

Close