BiHVijesti

IZETBEGOVIĆ O SUSRETU S BORRELLOM: “U blokadi je formiranje Vlade FBiH, u polublokadi je Parlament BiH, treba prestati…”

Članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upoznali su potpredsjednika Evropske komisije Josepa Borrella sa svojim viđenjem postignutog od Daytona do danas te s ciljevima koji tek treba da se urade.

Dopredsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović kaže kako nije htio da ponavlja mantru da je Dayton donio mir, već se na sastanku s Borrellom fokusirao na ono što BiH treba da učini, prenosi FTV.

“Treba prestati s blokadama. U blokadi je formiranje Vlade FBiH, u polublokadi je Parlamentarna skupština BiH. Treba prestati glorifikovati ratne zločince. Imamo Studentski dom na Palama koji nosi ime po Radovanu Karadžiću. Vladavina zakona je potrebna, nezavisno pravosuđe, put ka euroatlantskom putu…”, rekao je Izetbegović, dodavši da drugi koji prave blokade, treba da razmisle o tome, jer to, kako kaže, SDA ne radi.

Slična je poruka i njegovog stranačkog kolege Denisa Zvizdića, dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH: “Žao mi je što Josep Borrell nije imao priliku da se obrati Parlamentarnoj skupštini BiH, kako je to bilo planirano, ali nije bilo konsenzusa. Ja dolazim iz partije koja poštuje sva pravila, a ne iz onih koje biraju reforme kao sa švedskog stola.”

Konsenzusa, podsjećamo, nije bilo, jer su protiv toga bili iz SNSD-a i HDZ-a BiH. Predsjedavajući Doma naroda BiH Nikola Špirić taj stav pravda, između ostalog, epidemiološkim mjerama koje su na snazi i koje poštuju. Kaže da su od Borrella čuli ohrabrujuće riječi – da bi BiH naredne godine mogla dobiti kandidatski status ukoliko predano nastavi raditi na reformama. “Bilo je zastoja, neće biti lako, ali ako se poštuje Dejton – ispunit ćemo sve zadate reforme”, rekao je Špirić uz napomenu da se Dayton i dalje obilježava u jednom entitetu, što nije slučaj s Federacijom BiH, naglasivši da tu, kako kaže, čekaju na Dayton 2.

(Sl.B.)

Related Articles

Close