IzdvojenoVijesti

IZETBEGOVIĆ ODLUČIO PROGUTATI ŽABU: Slijedi smjena Kantonalnog odbora SDA na čelu s Fikretom Prevljakom!

Lider SDA Bakir Izetbegović najavio je smjenu nekoliko općinskih odbora (Ilidža, Novo Sarajevo, Centar…), gdje je SDA podbacila na lokalnim izborima, ali i smjenu Kantonalnog odbora SDA Sarajevo na čelu s Fikretom Prevljakom, čemu se donedavno tvdoglavo protivio.

Lider SDA Bakir Izetbegović govorio je danas na novogodišnjoj pres-konferenciji i o izbornim rezultatima koje je SDA ostvarila na loklanim izborima 15. novembra te je najavio odlučnu kadrovsku obnovu općinskih odbora u kojima je SDA ostvarila loše izborne rezulteta. Izetbegović je najavio smjenu općinskih odbora SDA u sarajevskim općinama Centar, Novo Sarajevo i Ilidža, u kojima je SDA pretrpjela težak poraz te, nakon duljeg vremena, izgubila gradonačelničku poziciju.

Izetbegović je kazao da su na ovogodišnjim lokalnim izborima u urbanim centrima glasači dali podršku novim mladim licima, “jer ljudi žele promjene”.

„SDA je naučila lekciju ili će se mijenjati unutar sebe ili će rizikovati da slabi i da bude promijenjena. Mijenjat ćemo se unutar sebe. Moramo dati šansu mladim, obrazovanim, elokventnim kadrovima“, rekao je Izetbegović, ističući da SDA mora ličiti na sredinu u kojoj želi postići uspjeh.

 

„U Tuzli, Zenici, Bihaću, evo sad u Sarajevu smo, nažalost, kompletirali neuspjeh u urbanim centrima. Vjerovatno će doći do promjena na Ilidži, u Novom Sarajevu i Centru, a onda, po svojoj prilici, do novih izbora u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo, ali o tome će odlučivati Predsjedništvo SDA. Ja ću dati ove preporuke“, rekao je Izetbegović, koji je time na indirektan način najavio smjenu predsjednika KO SDA Sarajevo Fikreta Prevljaka.

Upravo je instaliranje Fikreta Prevljaka za novog predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu izazvalo veliku pometnju u organizaciji i dovelo do ozbiljnih kadrovskih lomova. Zbog Prevljaka je SDA napustio jedan od najbližih saradnika Bakira Izetbegovića Aljoša Čampara, a na izlaznim vratima je bio i Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo. Čak se sve donedavno govorilo da će SDA napustiti i jedan od najuglednijih članova njenog rukovodstva Denis Zvizdić, koji bi, da se to desilo, za sobom povukao još nekoliko istaknutih stranačkih prvaka.

Suočen s ozbiljnim podjelama u stranačkim redovima, Izetbegović je napokon povukao razborit potez: odlučio je inicirati promjenu cijelog rukovodstva kantonalne organizacije SDA na čelu s Fikretom Prevljakom. U tom paketu bi bez stranačke funkcije mogla ostati i njegova supruga Sebija Izetbegović, koja je nominalno potpredsjednica KO SDA Sarajevo, a zapravo je stvarna šefica Fikretu Prevljaku.

(SL. B.)

Related Articles

Close