IZLANUO SE DODIKOV SAVJETNIK: “Ne mogu nas preglasati oko NATO pakta, s obzirom na saradnju srpske i hrvatske elite”! (VIDEO)

Nakon Crne Gore i Makedonije, slijedeća balkanska zemlja na koju se vrši pritisak da se pridruži NATO-u je Bosna i Hercegovina. Američka administracija igra bez pardona i đonom, tvrdi Dodikov savjetnik Srđan Perišić, otkrivši da Hrvati u BIH polako mijenjaju stranu.

Zašto još nije formirano Vijeće ministara Bosne i Hercegovine? Zbog čega bošnjačka strana formiranje tog Vijeća uvjetuje aktiviranjem MAP-a, odnosno novim korakom ka članstvu u NATO-u? Da li se NATO-u opet žuri na Balkanu?

O tome su u emisiji “Na nišanu Lazanskog” govorili Srđan Perišić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, i politolog Aleksandar Pavić.

Perišić, koji tvrdi da je detaljno proučio MAP, našao je u njemu tri zamke za Republiku Srpsku. Sve one tiču se prenosa nadležnosti RS na nivo BiH. Sve ono što Zapad nije uspio da ostvari za 23 godine, koliko je proteklo od završetka građanskog rata u BiH, sada nastoji da ostvari preko NATO-a, tvrdi Dodikov savjetnik.

-Prva zamka je reforma policije, to jest jačanje Direkcije za koordinaciju policijskih tijela na račun MUP-a Republike Srpske. Drugi prenos nadležnosti jeste formiranje jedinstvene civilne zaštite, koja je sada na nivou RS. Kao takva, ona treba da se ukine i da se formira na nivou BiH. I treća je zakon koji se tiče civilnih žrtava rata i torture, koji je usvojen na nivou RS. On treba da se objedini na nivou BiH. Tim zakonom treba da se RS optuži, raznim kontratužbama za odgovornost za rat i da se sa nivoa BiH upućuju tužbe ka njoj – objašnjava Perišić.

Ono što nije ostvareno u ratu, pokušava se ostvariti u miru, dodaje on, i citira francuskog filozofa Michela Foucaulta- politika je rat nastavljen mirnim sredstvima.

Republika Srpska ne želi nivo saradnje koje nudi MAP. Što se hrvatske strane tiče, uvidjevši da je saradnja sa bošnjačkom političkom elitom samo nanijela štetu, ona mijenja stranu. Hrvati u BiH nisu javno podržali stav RS oko MAP-a, ali nisu ga ni javno osudili, naglašava Perišić.

Želju da balkanske zemlje što prije uđu u NATO, Pavić naziva novom američkom imperijalističkom politikom sa koje su skinute sve maske. Od dolaska na vlast Donalda Trumpa, Amerika je odustala od uvijanja u oblande, promocije demokratije i drugih izgovora kojima su pravdali svoju želju za svjetskom dominacijom.

Američki državni sekretar Mike Pompeo nalazi se u ovom trenutku na turneji po Srednjoj Evropi i ima zadatak da ubijedi srednjoevropske lidere da „smanje doživljaj” kada su u pitanju Rusija i Kina. Naprimjer, da odustanu od gasovoda „Turski tok”, navodi Pavić.

On navodi svjedočenje visokog američkog diplomate Wessa Mitchella pred Senatom, gdje je ovaj naglasio da se balkanske zemlje nalaze na prvoj liniji fronta protiv ruskog i kineskog uticaja, kao i da američke diplomate u tim zemljama imaju instrukciju da aktivno rade na tome.

-Tu se sada radi bez pardona. Koriste se sva sredstva. Vidjeli smo u Makedoniji da volja naroda nije imala apsolutno nikakve veze. U RS smo prošle godine imali pokušaj venecuelanskog scenarija sa događajima na Trgu Krajine u Banjoj Luci. Vrlo lako je mogao da bude izvikan neki Gvaido i da ga priznaju – da kažu da je on pravi demokratski lider Srba. To nije uspjelo, ali išlo je u tom pravcu – kaže Pavić.

Kao ilustraciju da Amerika namjerava da koristi sva raspoloživa sredstva da utjera balkanske zemlje u NATO, Pavić koristi skorašnju posjetu pomoćnika američkog državnog sekretara Johna Sullivena Sarajevu, kada je krivotvorio izjavu o tome da je ulazak BiH u NATO dogovoren na sastanku sa članovima Predsjedništva. Tu je izjavu predstavnik Srba u Predsjedništvu BiH Milorad Dodik morao da demantuje.

U stranoj štampi se pojavio pristup koji zastupa tezu da je, pored Dodika, najveća prepreka ulasku BiH u NATO upravo Dejtonski sporazum.

-Znači, gledaju svaku tačku na koju mogu da pritisnu i NATO je sada primarni cilj. I poslije će Srbija biti na redu. Zato se, u isto vrijeme dok se to radi u BiH, insistira da se progura neko rješenje vezano za Kosovo i Metohiju – da bi se dio Kosova odmah integrisao u NATO preko ‘Velike Albanije’, Srbija se dodatno oslabila i okrnjila i postala, praktično, zrela kruška. Radi se na svim frontovima i mi smo sada u okruženju kakvo je bilo, recimo, 1941. – kaže Pavić.

Prema Perišićevim rečima, postoji sličnost između Crne Gore, Makedonije, BiH i Srbije jer ni u jednoj od ovih država nije postojao niti postoji konsenzus građana za učlanjenje u NATO.

I on, kao savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, potvrđuje da Milorad Dodik trpi velike pritiske oko učlanjenja BiH u NATO.

-Sve diplomate koje dolaze sa Zapada nastupaju bez rukavica i traže samo jednu stvar – NATO. Ne interesuje ih ni ekonomija, ni energetika, ni mediji, ni ljudska prava, ni demokratija. Svi traže samo jedno: BiH mora da bude članica NATO-a – kaže Perišić.

Ako dođe do preglasavanja srpskog naroda u BiH i, uz aminovanje NATO-a, uz pomoć bošnjačkih i hrvatskih glasova BiH postane članica Sjevernoatlantske alijanse, situacija bi bila slična onoj koja je ovu bivšu jugoslovensku republiku uvela u građanski rat, naglašava Perišić.

Međutim, do preglasavanja u parlamentu BiH teško može da dođe, dodaje on, s obzirom na saradnju između srpske i hrvatske političke elite u BiH.

(S-B)