Vijesti

JESTE LI ČULI ZA HEROINE DIJANU MARINOVU I SABAHETU DEMIR!?: Bile su neizmjerno hrabre i ubitačan protivoklopni tandem (VIDEO)

Ratni komandant Ahmed Sejdić i borci Prve slavne višegradske brigade ARBiH s nekom posebnom toplinom i danas izgovaraju imena Bugarke Dijane Marinove i Sabahete Demir.

Dijana se početkom agresije zatekla na privremenom radu u istočnoj Bosni, a Sabaheta, inače diplomirani pravnik iz Nemile kod Zenice, bila je udata u Višegrad za Dževada Demira, borca koji je nestao u borbi.
Bile su ubitačan protivoklopni tandem u borbama oko Goražda i Višegrada, a u borbama su obje ranjavane. Dijana je napustila Bosnu i vratila se u Bugarsku, dok Sabaheta danas radi kao službenica u jednoj od sarajevskih općina.

Bile su sanitet, borci i diverzanti u isto vrijeme i po tome su bile posebne.

Dijana Marinova je u par intervjua govorila da će se zajedno sa Sabahetom boriti do kraja, dok god imaju snage, sa njena odlučnost je u Sabaheti stvarala hrabrost, pa je sama sebi, u teški trenucima govorila, “Dijana je došla odnekud da se bori, a ti da se pokolebaš”.

Drugi o naše dvije heroine govori podjednako i svako ko ih poznaje u razgovoru o njima, ne može da ne iskoristi riječ hrabrost, koja se zaista vezuje za Sabehatu i Dijanu.

Related Articles

Close