Kako je Komšić zabrinuo Dodika izjavom o NATO-u

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je izjava člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da “priželjkuje da Vijeće ministara iz prošlog mandata ostane još četiri godine u tehničkom mandatu” u najmanju ruku skandalozna i da je to poziv na rušenje demokratskog poretka u BiH.

“Osnovni princip demokratije jeste da se sprovede volja građana koja je izražena na demokratskim izborima. Ovo što govori Komšić u potpunosti je u suprotnosti sa tim i poziv je na rušenje demokratskog poretka”, izjavio je Kovačević.

On smatra da bi bilo dobro da se u ovakvoj situaciji oglase predstavnici EU, ljudi iz Brisela i iz mnogih drugih ambasada i kažu šta misle o tome da ne dođe do implementacije izborne volje građana u BiH.

“Mislim da je ovo isto tako u konačnici pogubno za Komšića i njegovu političku ideju, jer je to direktan pokazatelj da u BiH funkcioniše jedino Republika Srpska, da je Republika Srpska jedina u kojoj su sve institucije u potpunosti stabilne i funkcionalne za razliku od BiH u kojoj nije moguće čak ni formirati vlast”, istakao je Kovačević.

Podsjetimo, Željko Komšić je jučer poručio da je njegov uslov da kao član Predsjedništva BiH podrži imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

U suprotnom, poručio je d anema ništa protiv da aktuelni saziv Vijeća ministara na čelu sa Denisom Zvizdićem ostane u tehničkom mandatu naredne četiri godine.

Da li je na pomolu kriza i šta će izroditi ovakve poruke i stavovi ostaje da vidimo. Ipak, do sada je evdienstno da se Miloradu Dodiku i SNSD-u žuri da kompletira vlast i vjerovatno blokira NATO put BiH, a s druge strane imamo već nagovještaje kako bi se te blokade mogle spriječiti.

Klix