DijasporaVijesti

KOLINDA O BIDENU: ‘Dobro poznaje stanje u BiH, od Hrvatske će se tražiti puno više nego ikad do sada’

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da je čestitala novom predsjedniku SAD-a i dodala kako je poželjela i da se obnove odnosi sa saveznicima

“Događaji od prije dva tjedna prestrašili su i šokirali cijeli svijet”, kazala je bivša predsjednica u Dnevniku Nove TV koja lično poznaje Joea Bidena te su se više puta sastajali. Grabar-Kitarović kaže da je Biden više zainteresiran za vanjsku politiku te je podsjetila na njegove riječi da će Amerika voditi primjerom snage i snagom primjera.
Kaže i kako u Bidenovom mandatu očekuje veći interes za cijelu jugoistočnu EVropu te euroatlatski put.

“Trump nije ni poznavao naše područje, Amerika mu je bila na prvom mjestu”, kazala je bivša predsjednica Hrvatske.

Prisjetila se i odnosa s Trumpom za koje kaže da su uvijek bili korektni te on nikad nije bio neugodan prema njoj ni Hrvatskoj, ali je činjenica da je bio nezainteresiran za BiH.

“Biden je drugačija osoba, puno je topliji, otvoreniji i uključiviji. On doista sluša što mu govorite. Uvijek će se staviti u cipele drugih ljudi”, kazala je i dodala kako od njega očekuje veći angažman u euroatlantskim odnosima.

Kaže da jako dobro poznaje stanje u BiH i poznaje povijest odnosa na području Evrope.

‘Okolnosti su se promijenile u međuvremenu, SAD-u je bitno da BiH funkcionira, nadam se da će postati članica EU i NATO-a. Vjerojatno će Biden imati svoje inicijative i poslanike koji će razgovarati sa svim stranama. Od Hrvatske će se očekivati puno više nego ikada do sada, nego u vrijeme mandata Clintona i Obame. Biden će zahtijevati od Hrvatske prijedlog rješenja u poboljšavanju odnosa”, istaknula je bivša predsjednica Hrvatske.

(Sl.B.)

Related Articles

Close