DijasporaVijesti

Kosovo od danas ima vojsku, Skupština u Prištini usvojila zakon

Kosovo je dobilo vojsku, nakon što je apsolutnom većinom glasova Skupština Kosova izglasala Zakon o Kosovskim bezbjedonosnim snagama.

Za Zakon o KBS-u sa ukupno 45 amandmana, glasalo je 106 od ukupno 120 poslanika Skupštine Kosova. Glasanju nisu prisustvovali poslanici srpske nacionalnosti.

Ovim zakonom Kosovske bezbjednosne snage postale su “vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlašćene za služenje u zemlji i inostranstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom”, te dobijaju misiju da “štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da “ovo nije dan koji doprinosi stabilnosti u reginu”.

Brnabić je na konferenciji za novinare, upitana o formiranju vojske Kosova, rekla da je ovo težak dan za nju i da smatra da bez stabilnog regiona nema stabilne Srbije niti bilo koje druge zemlje u regionu.

Vulin: Pratimo situaciju, vojska spremna

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je “sagledana situacija” na prostoru Kosova zbog najave formiranja vojske Kosova, da je o svakom detalju obaviješten i Aleksandar Vučić, predsjednik i vrhovni komandant Vojske Srbije, koja je spremna da ispuni svako njegovo naređenje.

Srbi sa Kosova: Sve oči uprte u Vučića i Vojsku Srbije

Srbi na sjeveru i jugu Kosova formiranje vojske Kosova doživljavaju, kako su rekli Tanjugu, kao prijetnju napada na Srbe, pokušaja Albanaca da preotmu sjever i zaokruže državnost.

Potpredsjenik Srpske liste Igor Simić kaže da Srbi na Kosovu moraju da sarađuju sa KFOR-om, ali da su njihove nade i oči uprte u predsjenika Srbije Aleksandra Vučića i Vojsku Srbije.

On je naglasio da je predsjednik Srpske liste i kriznog štaba Goran Rakić imao sinoć razgovor sa komandantom KFOR-a, da mu je poručio da među Srbima vlada zabrinutost i da ukoliko Priština pokuša da vojno interveniše u srpskim sredinama sjeverno od Ibra niko neće moći da kontroliše situaciju i da spriječi građane da se “goloruki bore za svoj opstanak”.

Related Articles

Close