KOSOVSKA AMBASADORICA NALIJEPILA SRBIJU U UN-u: “Zašto ste im dozvolili da ovo mjesto pretvore u pozorište u kojem pričaju bajke?”

Kosovska ambasadorka u SAD-u Vljora Čitaku iznela je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN niz optužbi protiv Srbije.

Ona je, između ostalog, navela da je Beograd taj koji traži izgovore da ne sjedne za pregovarački sto s Prištinom u Briselu.

Srbija uslovljava dijalog uklanjanjem takse na robu iz centralne Srbije, kazala je Vljora Čitaku i ponovila da je odluka o taksama direktan odgovor na “agresivnu i brutalnu” kampanju srpske vlade protiv Kosova.

Prema njenim riječima, takse nisu problem, već su samo izgovor Beograda za odbijanje da sjedne za sto s Prištinom u Briselu.

Ona je na sjednici SB UN posvećenoj Kosovu više puta ponovila da ne može da shvati zašto se SB UN ponovo sastaje i češće govori o Kosovu, nego o Siriji, Jemenu, Venecueli gdje, prema njenim riječima, postoje pravi problemi.

“Neprihvatljivo je da je Srbija pretvorila ovo tijelo u teatar koji je postao scena za Srbiju da priča svoju bajku svijetu, izmišljenje priča u koji ne sama ne vjeruje”, rekla je Vljora Čitaku i dodala da su sjednice izgubile svoju svrhu. Ona je pozvala članice Savjeta bezbjednosti da prekinu, kako je rekla, ovu parodiju i šaradu.

Takođe je optužila Srbiju da nije iskrena u angažovanju u dijalogu o normalizaciji i istakla da se neće voditi dijalog o postojanju Kosova kao slobodne države.

“Želimo da razgovaramo o izgradnji konstruktivnog odnosa među susedima kao ravnopravni, ali tu leži problem, Srbija se protivi ideji da je Kosovo ravnopravno, zato stalno stvaraju drame”, kaže ona.

Osvrnula se i na nedavnu odluku Prištine o Trepči optuživši Beograd za “neokolonijalnu” reakciju. Kosovo neće pregovarati o Trepči ili nekom drugom resursu, oni su na Kosovu i pripadaju Kosovu, tvrdi ona i dodaje da Srbija treba da želi mir, a ako to zaista želi onda mora da radi na tome.

Ona je optužila Beograd i da vrši pritisak na Srbe na KiM i da sprečava njihovu integraciju te da ih koristi kao instrument za svoju politiku destabilizacije.

Vljora Čitaku tvrdi i da se glavni osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića krije u Beogradu i da Srbija odbija da ga preda kosovskim vlastima.

Navodeći da se Kosovo oslobodilo Srbije pre 20 godina, Vljora Čitaku kaže da je sada trenutak da Srbija sebe oslobodi Kosova, zarad mira i bëzbednosti u regionu.

(Tanjug/SB)