BiHVideoVijesti

MASKE SU PALE: Dodik priznao sve, pogledajte šta je rekao o mogućem ratu, Komšiću i planovima za otcjepljenje Republike Srpske

“Republika Srpska nema namjeru da ratuje, ali ima namjeru da izgradi svoj politički subjektivitet, a jednoga dana i suverenu državu”, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u emisiji “Telering”.

– Legitimitet je na našoj strani, postavljene su međuentitetske granice, gruntovno se zna šta je čije. Često me pitaju miran razlaz ili rat. Kakav rat? Ko će da ratuje? Željko Komšić daje nekakve izjave, ali on je čovjek bez političkog legimiteta. Danas u Federaciji BiH imate potpun raskol između Hrvata i Bošnjaka, a u BiH Srbi, Bošnjaci i Hrvati ne mogu ništa da se dogovore – ističe Dodik.

On se osvrnuo i na rad visokog predstavnika, uz tvrdnju da se institucije Republike Srpske bore od 2006. godine da se ta funkcija ukine.

– Niko ne može da kaže da mi godinama ne ukazujuemo da nam ne treba visoki predstavnik i stalno se tome suprotstavljamo. Јoš od vremena Peddyja Ashdowna. BiH danas izleda gore nego ikada u poslijeratnom periodu. Ona je neodrživa politička konstrukcija. Јa jesam član Predsjedništva BiH, ali samo da je BiH onakva kakvu ju je napravio Dayton, borio bih se za nju – rekao je Dodik.

I sam je na svojoj koži osjetio pritiske visokog predstavnika, uz konstataciju da je Zapad formirao neki svoj stereotip o “dobrim i lošim” momcima u BiH.

– Јoš 2006. godine visoki predstavnik je imao želju da me smijeni i tada sam shvatio da su oni neprijatelji srpskog naroda. Njihova je percepcija da Srbe treba iseliti u Srbiju ili već negdje i da ovo ostane čisto bošnjačka teritorija. To je bio cilj Kalaja, visokog predstavnika tada, a i sada. Međutim, moraju shvatiti da su se mnoge stvari promijenile – poručio je Dodik.

– Sasvim je razumno dozvoliti narodima u BiH političku slobodu, da baštine svoj identitet, bez ikakvih zabrana od bilo koga i da s vremenom nauče pomagati jedni drugima. Da se nikome ne nameće politički stav. Јa sam uvjeren da je to moguće. Ali, druga strana želi svu krivicu svaliti na srpski narod i onda imamo problem – rekao je Dodik.

On je naglasio da i Zagreb i Beograd žele više dobro BiH nego što to misli Sarajevo.

– Otiđite u Beograd, a potom i u Zagreb. Država sa dva entiteta i tri konstutivna naroda. Zar je to teško da prihvate i u Sarajevu – zapitao je sam sebe Dodik.

(Sl.B.)

Related Articles

Close