DijasporaVijesti

Milanović otvoreno prijeti: “Imam problem da u NATO ulazi država koja je tako neusklađena”

Milanović je tokom komemoracije i obilježavanja 78. godišnjice italijansko-četničkog zločina kod Omiša govorio i o aktuelnim temama. I ovaj put nije zaobišao Bosnu i Hercegovinu.

Ponovo se osvrnuo na činjenicu da se s njim nije sastao lider SDA Bakir Izetbegović, koji je odbio njegov poziv da dođe na sastanak te rekao da treba poštovati hijerarhiju i prvo se sastati s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

“Poštujem Bosnu i Hercegovinu, ali gospodin Izetbegović je nekonzistentan zato što je otišao kod hrvatskog premijera, koji je primio i Dodika. Nemam problema s tim, meni je drago da je otišao kod premijera. Dakle, to je neiskreno”, kazao je predsjednik Hrvatske.

Dalje je nastavio da ovo neće dobro završiti.

“Hrvatska ima načina da se na miran, ali uporan i bezobrazan način izbori za ono što jednom narodu u Bosni i Hercegovini naprosto pripada. Dosta je bilo džeparenja”, rekao je predsjednik Milanović i dodao da Bosna i Hercegovina stagnira.

“Kada mi neko kaže da će BiH ući u NATO – imam problem da u NATO ulazi država koja je tako neusklađena”, rekao je.

Naglasio je da ne želi preuzimati garanciju u NATO-u za državu koja je neusklađena.

“Mi smo članica NATO-a, ja sam predsjednik i vrhovni zapovjednik i imam problem recimo da u NATO ulazi država koja je tako neusklađena jer preuzimam garanciju za takvu državu. Ja bih rado i radi Bošnjaka i Hrvata u BiH, Srbi su protiv, ali u ovakvoj situaciji ti si stavljaš na leđa jednog saveznika za kojeg moraš odgovarati. To je ugovorna obveza, a saveznik je nije u stanju ispunjavati”, zaključio je Milanović.

(Saff.ba)

Related Articles

Close