BošnjaciIzdvojeno

“MILOMIR ME JE *ILOVAO U ZGRADI ‘LEPA BRENA’ U FOČI”: Pogledajte jezivo svjedočenje žrtve koja je 25 godina čekala na suđenje

Čupala sam kosu u danima koji su usledili – ispričala je žena koja nikada neće moći da zaboravi zlostavljanje koje je preživjela.

Na suđenju bivšem vojniku Vojske RS-a Milomiru Davidoviću poznatom pod nadimkom Lici, koji se tereti za zločin protiv čovječnosti, prvi zaštićeni svjedok S-1 opisala je kako ju je on seksualno zlostavljao u stanu u Foči 1992. godine.
Ona je rekla da je pritvorena 3. jula 1992. godine i odvedena u srednjoškolski centar u Foči, gdje su, kako je svjedočila, svake noći silovane devojke i žene u učionici, bilo u grupama ili pojedinačno. Podsjetila je i na vojnika Dragana Zelenovića, koji je nju i još dvije žene odveo iz škole.

Kako je navela, Zelenović ih je prvi put odveo u jedan stan u zgradi “Lepa Brena” u Foči, gdje su se pojavili i neki drugi vojnici, od kojih je jedan bio Milomir Davidović.

“U početku su nas ismijevali i ponižavali. Zelenović je potom izdvojio jednu ženu (koja je na ovom suđenju takođe zaštićeni svjedok pod imenom S-4) i napastvovao ju je, dok su mene odveli u stan silovali Davidović i drugi vojnik, Miki Živanović – opisala je žena.

Ostali smo tamo tri ili četiri sata prije nego što su nas vratili u zgradu. Plakala sam toliko da je krv počela da mi ide iz nosa. Čupala sam kosu u danima koji su uslijedili.”

Kako je dalje opisala, poslije nekog vremena, ona i još dvije žene odvedene su u kuću u selu Donje Polje, koje se nalazi u blizini Foče. Vojnik Davidović je opet odveo jednu od žena u kupatilo i tamo je silovao.

U optužnici se navodi da je u periodu između 3. i 18. jula 1992. godine vojnik Dragan Zelenović oteo dvije žene iz srednjoškolskog centra u Foči i odvezao ih u stan u zgradi “Lepe Brene”, gdje su ih optuženi i drugi vojnici silovali.

Prema drugoj tački optužnice, tokom istog vremenskog perioda, tri žene su odvedene u napuštenu kuću u selu Dobro Polje, gdje su ih Davidović i drugi vojnici seksualno zlostavljali.

Zelenović se izjasnio krivim u Haškom tribunalu za silovanje i mučenje nekoliko žena i djevojčica u Foči 1992. godine. Osuđen je na 15 godina zatvora.

Izvor: ARMIJARBIH.COM

Related Articles

Close