MILORAD DODIK ZA RTRS: “Zašto sam rekao da bih volio da Sebija Izetbegović uđe u Predsjedništvo BiH umjesto muža Bakira”

“Negdje sam rekao, pošto se sa Bakirom Izetbegovićem ništa ne može dogovoriti, da bi bolje bilo da je njegova supruga u Predsjedništvu BiH umjesto njega”

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, gostujući sinoć u emisiji “OKO” Radio-televizije Srbije priznao je da su njegovi stavovi prema NATO Savezu i pristupanju Bosne i Hercegovine tom savezu varirali i mijenjali se posljednjih nekoliko godina. No, kazao je, mijenjale su se i globalne geopolitičke prilike u svijetu, pa i u regionu.

“Meni je predsjednik Rusije Vladimir Putin prije pet-šest godina, kada smo razgovarali, rekao da Republika Srpska i Bosna i Hercegovina, s obzirom na geografski položaj, budući da je okružena zemlja članicama NATO Saveza, i sama treba da bude dio tog saveza. Međutim, od tada se mnogo toga promijenilo i mi smo odlučili da slijedimo Srbiju i ostanemo vojno neutralni”, objasnio je Dodik.

Voditelj ga je podsjetio na nedavnu izjavu Igora Crnatka, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koji je otkrio da je Milorad Dodik kazao Hillary Clinton, bivšoj državnoj tajnici Sjedinjenih Američkih Država, da su on i njegova stranka SNSD jedini iskreni prijatelji SAD i NATO Saveza i da se samo na njih mogu osloniti u BiH i Republici Srpskoj.

“Ja sam se sa Hillary Clinton sreo samo jednom i to tokom njene posjete Sarajevu 2012.godine. Na tom prijemu sasvim sigurno nije bilo Igora Crnatka, pa on ne može znati o čemu smo razgovarali”, odgovorio je Dodik.

Voditelja je zanimalo i da li je tačno da je Dodik rekao da bi volio da Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, bude bošnjački član Predsjedništva BiH.

“Već sam navikao da se moje izjave izvrću, pa tako je i ova za koju me pitate. Ja u životu nisam vidio, ni sreo gospođu Izetbegović, samo su mi neki ljudi koji je poznaju rekli da je osoba koja drži do svoje riječi i koja ispunjava ono što je dogovoreno. Negdje sam rekao, pošto se sa Bakirom Izetbegovićem ništa ne može dogovoriti, da bi bolje bilo da je njegova supruga u Predsjedništvu BiH umjesto njega. I to je sve.”, kazao je Dodik.

Izvor: S-B