BiHVijesti

Naser Orić i Sabahudin Muhić: Sud BiH odbio dokaze Odbrane

Sud BiH je odbio prijedlog Odbrana optuženih da se kao dokaz prihvati naredba o sprovođenju istrage protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića, kao i nekoliko zapisnika o saslušanju svjedoka.

Na ročištu održanom 23. maja, Odbrane su kao dokaz predložile naredbu o sprovođenju istrage protiv Orića i Muhića iz jula 2015. godine, a koju smatraju nezakonitom jer se poziva na iskaze svjedoka koji nisu spomenuli optužene u odnosu na tačke optužnice.

Tužilaštvo se usprotivilo ulaganju ovog dokaza, napomenuvši da je nerelevantan jer je sada postupak u fazi suđenja, a ne istrage. Vijeće je prihvatilo tvrdnje Tužilaštva BiH, istaknuvši da ovi zapisnici mogu biti uloženi ukoliko se saslušaju svjedoci.

Orić i Muhić optuženi su da su, kao pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), 1992. godine učestvovali u ubistvu tri zarobljenika srpske nacionalnosti u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. Prema optužnici, Orić je bio komandant štaba TO-a ABiH, a Muhić pripadnik tih snaga.

Vijeće je odbilo kao dokaz zapisnik o saslušanju svjedoka Branislava Miloševića, prihvativši da on bude saslušan kao svjedok Tužilaštva.

Na ovom ročištu Branislav Milošević je kazao da nikada nije davao izjave na okolnosti pogibije Milutina Miloševića te naveo da nije njegov potpis na izjavi Haškog tribunala koju mu je prezentovao tužilac Miroslav Janjić.

Svjedok Milošević je rekao da pristaje na grafološko vještačenje potpisa.

“Ja nisam bio s njim u trenutku pogibije, niti sam imao ikada kontakta s tim čovjekom”, kazao je Milošević.

Prema njegovim riječima, mobilisan je bio u vodu Vojne policije u Bratuncu koji je 20. maja 1992. bio u mjestu Kravica, prema selima Sandići i Lolići.

“Kad smo stigli u Kravicu, saznali smo da je u Lolićima ili Sandićima napravljena zasjeda transporteru”, izjavio je svjedok, dodavši da on nije došao do barikade i da ne zna gdje je tačno bila postavljena.

Rekao je da ne zna da je srpska vojska s transporterima krenula na Konjević-Polje i da je Milutin Milošević napadom komandovao s transportera.

Svjedok Fahrudin Alić odbio je doći da svjedoči u Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH je kao materijalni dokaz uložilo njegovu knjigu, u kojoj se govori o prisustvu Orića u mjestu Kunjerac. Odbrane su prigovorile zato što nije saslušan autor knjige, pojasnivši da on potvrđuje iskaze drugih svjedoka. Sud je prihvatio ovaj dokaz.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. juli.

Izvor: BIRN BiH

Tags

Related Articles

Close