Vijesti

Nevjerovatan potez Željka Komšića i žestoka poruka Draganu Čoviću

Zajednička javna tribina na temu “Kuda ide Bosna i Hercegovina?” održana je sinoć u Ilijašu.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić je konstatovao da, ako se ovako nastavi, ako ista nacionalistička oligarhija ostane na vlasti, ne može biti siguran u kakvoj ćemo zemlji živjeti 2020. godine.

”Ovi na vlasti jesu do sada neopjevana banda! Baš ih briga za narod! Jedini princip koji vlada je – daj meni”, izjavio je Komšić, što je popraćeno aplauzom. ”Ovo je cirkus od zemlje, dodao je i naveo najsvježiji primjer. Naime, tekst nedavno tijesno usvojenog Zakona o akcizama, ’em je štampan na tri jezika (srpski, hrvatski, bosanski), ’em se tekstualno razlikuje. U verziji na srpskom jeziku”, kazao je Komšić: “

Miletu je dato da raspolaže sredstvima prikupljenim od akciza, dok u druga dva teksta (čitaj: Federaciji BiH) sve pare idu na podračun namjenjen izgradnji cesta”, navedeno je u saopćenju.

“Sada treba pitati gospodina Wigemarka, koji je zapravo od ta dva zakona na snazi!?“, kaže Komšić. „Ako im se ne suprostavimo, svi zajedno, i lijeve i građanske opcije, i sindikati i intelektualci, odradiće ono što oružjem nisu uspjeli, raščerećiće ovu zemlju. Mi to nećemo dozvoliti, ali imamo li i mi i vi hrabrosti i petlje da to uradimo, jer su ljudima kupili i uzeli dušu, pamet i ulili strah od promjena“, rekao je Komšić.

“Ako treba da se u izbornoj borbi tučem sa Čovićem, rado ću”, poručio je on.

 

Na skupu su govorili i uvaženi profesori Esad Bajtal i Slavo Kukić.

Bajtal je najveći dio izlaganja posvetio tezi da je jedino istinsko rješenje za ovu državu povratak na osnovne principe ZAVNOBIH-a. Odgovarajući na osnovno pitanje tribine – „Kuda ide BiH?“, Bajtal je konstatovao da ova zemlja ne ide nikuda, već se valja u blatu etnonacionalista. “U stepenu korupcije smo prvaci svijeta, država mora tome stati u kraj”, još je kazao Bajtal.

Profesor Kukić je govorio o lažima aktuelne vlasti i premijera Vlade Federacije BiH o tome kako smo, samo što nismo, eto pa ispunili sve što piše u čuvenoj Agendi, pa do toga da nam dobro ide, a dogodine će nam biti još bolje. Istovremeno, ozbiljne svjetske institucije panično nas upozoravaju da smo najbjednija zemlja na svijetu. Naravno, tjek stvari i događaja, kako reče Kukić, odgovara etnopolitičkoj oligarhiji. “Politička ljevica se mora ujediniti, proširiti na ostale građanske i akademske snage i formirati front građanskog otpora!“, rekao je Kukić

 

Related Articles

Close