IzdvojenoVijesti

NEVJEROVATNA IZJAVA AKADEMIKA ČOVIĆA: ”HVO je odigrao važnu ulogu u… ”

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH oglasila se priopćenjem za javnost u kojem navodi kako je Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) odigralo nepobitno važnu ulogu u očuvanju teritorijalnog integriteta i obrani Bosne i Hercegovine te da je “osporavanje legitimne sastavnice Oružanih snaga od strane sadašnjeg člana Predsjedništva BiH, a tadašnjeg zapovjednika OS-a, udar na temelje BiH, ali i suživota, povijesnih vrijednosti i identiteta Hrvata”.

“Istupi Šefika Džaferovića temeljeni na promoviranju zapaljive retorike i negiranju povijesnih činjenica, nadomjestak su dezorijentiranom političkom djelovanju koje se oslanja na promoviranje provokacija, radikalizma i populizma. Pokušaji degradiranja i proglašavanja HVO-a zločinačko-agresorskom vojskom u suprotnosti su s istinom o Bosni i Hercegovini”, navode iz HDZ-a BiH.

U priopćenju naglašavaju kako se HVO borio za domovinu BiH u kojoj će svi narodi i građani biti ravnopravni i slobodni.

“Bošnjački politički predstavnici iz SDA i oni okupljeni oko SDA još jednom jasno demonstriraju nastojanja da svakodnevno vrše nasilje nad konstitutivnim narodom kao i Bosnom i Hercegovinom, tražeći nove povode za daljnju destabilizaciju”, stoji u priopćenju.

Iz HDZ-a BiH navode kako je prema popisu iz 1991. godine u općini Bugojno živjelo 15.993 Hrvata, a da ih je nakon ratnih sukoba i agresije ostalo svega 1.374, dok ih je ubijeno 120.

“Armija Bosne i Hercegovine i mudžahedini kao njezin sastavni dio činili su zločine nad Hrvatima u Bugojnu. S ciljem etničkog čišćenja, Hrvate se masovno mučilo, proganjalo i ubijalo”, stoji u priopćenju.

Iz HDZ-a BiH su istakli i kako je Džaferović, kao potpisnik dokumenata za dobijanje državljanstva BiH, “pomagao” svjetski poznate teroriste i radikaliste koji su sudjelovali u jednom od najvećih svjetskih terorističkih napada.

Hrvatska demokratska zajednica BiH izrazila je zabrinutost povodom, kako navode, korištenja opasne i zapaljive retorike te pozvala čelnike SDA i bošnjačke političke predstavnike da se okrenu budućnosti zajedno sa svojim susjedima i partnerima.

“Pozivamo bošnjačke političke predstavnike da svojim radom dokažu opredijeljenost za mir, stabilnost i napredak, koji se mogu ostvariti jedino kroz reformske procese, ravnopravnost i euroatlantske integracije“, poručili su iz HDZ-a BiH.

Loading..

Related Articles

Close