IzdvojenoVijesti

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Matthew Palmer otkrio namjere Bidenove administracije u BiH i regionu

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je da je važno da svi u regionu gledaju naprijed i da će Balkan imati punu pažnju nove američke administracije u daljoj normalizaciji međusobnih odnosa i na evropskom putu regiona.

Kada je u pitanju integracija Zapadnog Balkana i odnos EU prema ovom dijelu Evrope, kao i saradnja Washingtona i Bruxellesa, iskusni američki diplomata rekao je da je važno da Evropska unija pronađe način da održi međuvladine konferencije za Sjevernu Makedoniju i Albaniju i da bi želio da vidi punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, prenosi Kosovo online.

“Želimo da se dijalogom postigne sporazum o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Podržavamo Miroslava Lajčaka, a takođe i napore u Bosni i Hercegovini”, rekao je Palmer za Radio televiziju Albanije.

Ističe da je važno da svi u regionu gledaju naprijed i da budu orijentisani na prioritetna područja u kojima se mogu stvoriti bolji uslovi za život, a da će se vidjeti da je na tom putu Amerika snažan i stabilan partner.

“Uvjeren sam da će Balkan imati pažnju američke vlade, ne samo od mene, već i od same administracije i šire. Vjerujem da možemo da uradimo veoma dobar posao na Balkanu”, rekao je Palmer.

(SB)

Related Articles

Close