IzdvojenoVijesti

NJEMAČKI LIST OTKRIVA: Ovo su prioriteti Christiana Schmidta na čelu OHR-a!

Bivši ministar poljoprivrede i političar CSU-a Christian Schmidt trebao bi postati visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, umjesto Austrijanca Valentina Inzka, piše njemački dnevnikTagesszeitung, koji otkriva i političke prioritete novog šefa OHR-a.

 • Njemački dnevnik piše da bi i Rusija bi mogla prihvatiti 63-godišnjeg političara iz CSU-a Christiana Schmidta, te da su, prema TAZ-ovim informacijama iz diplomatskih krugova, Angela Merkel i njena Vlada uspjeli integrirati Rusiju u novu strategiju međunarodne zajendice u BiH.

  Schmidt je, piše TAZ, bivši ministar poljoprivrede i ima dobre kontakte s istočnom Evropom i Rusijom, a nekoliko je puta bio i u Bosni i Hercegovini.

  “Vijeće za implementaciju mira (PIC) ga mora izabrati na proljeće uz blagoslov Rusije”, konstatira TAZ.

  Tageszeitung piše da promjena šefa OHR-a “ukazuje na novu politiku Međunarodne zajednice prema BiH”.

  “Iznad svega, Njemačka, nova administracija SAD-a i Bruxelles žele zemlju osloboditi njene ustavne i ekonomske bijede i odrediti kurs za prijem zemlje u EU”, navodi TAZ, što zapravo znači promjenu Ustava BiH.

  Njemačkii listi dalje navodi da “BiH treba temeljito reformirati, te da su aktualni visoki predstavnik Valentin Inzko i njegov prethodnik Christian Schwarz-Schilling već dali smjernice za buduće djelovanje”.

 • Osim reforme Ustava, kao nulte prioritete novog šefa OHR-a, TAZ navodi tri tačke:

  -Vladavina korumpiranih nacionalističkih političara mora biti ograničena u kratkom roku

  -Pravosudni sistem mora biti temeljno reformiran

  -Ratni zločini se više ne bi trebali veličati

  (SL.B.)

Related Articles

Close