IzdvojenoVijesti

Obavezno pogledajte kako je Vladika Kačavenda slavio pad Srebrenice /VIDEO/

Sramni govor Kačavende i njegov govor mržnje prema Bošnjacima!

“Zar nije čudo i milost Božija da evo za tri dana oslobode hrabri srpski borci srpsku zemlju okupiranu od Osmanlija. Tamo gdje je časni krst sijao postavili su ruglo polumjeseca…”

Po završenoj osnovnoj školi, uspješno je završio petorazrednu bogosloviju, a potom i Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu. Pored toga, studirao je prava i arheologiju.

Zamonašen je u manastiru Ozren 1957. godine. Godine 1960. promaknut je u čin jeromonah a, a ubrzo je odlikovan pravom nošenja crvenog pojasa i činom protosinđela. Kao sabrat manastira Ozren postavljen je na dužnost arhijerejskog zamjenika i tajnika Crkvenog suda Zvorničko-tuzlanske eparhije u Tuzli.

Nakon smrti episkopa Longina, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, na svom redovnom zasjedanju 1978, izabrao je Vasilija za novog episkopa zvorničko-tuzlanskog. Naređenja novog episkopa obavljeno je 24. juna, a svečana arhijerejska hirotonija 25. juna 1978. u Sabornoj crkvi u Beogradu. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski German, uz sasluženje episkopa banatskog Vasariona i šabačko-valjevskog episkopa Jovana, deset svećenika i deset đakona Svečano ustoličenje je obavljeno 16. maja 1978, uz prisustvo nekoliko hiljada ljudi iz eparhije i šire. Zbog zdravstvenih problema episkop Vasilije Kačavenda podnio je 9. novembra 2012. ostavku na upravljanje povjerenom eparhijom.

Trećeg jula 1995. godine, u Srebrenici je prilikom zauzimanja grada od strane Vojske Republike Srpske, nakon kog je počinjen genocid u Srebrenici, pozivao na osvetu riječima: Osvetimo se Turcima, te Krv viče za osvetom.

Vladika je 2007 izazvao kontroverzu tako što je tokom liturgije u Tuzli optužio tuzlansku vlast za “duhovni genocid” i akcije kojom se želi uništiti hrišćanstvo u Tuzli. Kao argument naveo je proširenje kompleksa Panonskog jezera koje se nalazi u blizini crkve, i očito netačnu informaciju po kojoj je iz tuzlanske Narodne biblioteke izbačen sav sadržaj na ćirilici, kao i sadržaj koji je vezan za srpsku kulturu. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je povodom ovih izjava najavio tužbu protiv vladike.

Nova kontroverza Kačavende je, de je u aprilu 2007. godine odbio poziv da održi vjersku službu vojnicima, koji su kao nova rotacija deminera poslati u Irak, pravdajući ovaj čin lošim uslovima za održavanje vjerske službe pravoslavaca Oružanim snagama BiH.

Po navodima austrijskog dnevnika Die Presse, te beogradskih novina Blic, Kačavenda je bio umiješan u seks afere sa maloljetnicima. Beogradski Blic, objavio je fotografije, koje govore o umješanosti Kačavende, te izjave 40 svjedoka.

Related Articles

Close