OHR i Valentin Inzko prestrašeni Dodikovim prijetnjama: Evo šta su mu poručili!

Dodik je, naime, u utorak rekao da će u slučaju neformiranja vlasti na nivou države BiH, Narodna skupština RS-a usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu s Ustavom BiH

Kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH saopštila je da je pokušaj Republike Srpske da se ponište ranije dogovorene reforme i oslabe institucije na državnom nivou protivni Daytonskom mirovnom sporazumu.

„Kretanje BiH prema NATO-u nedvosmisleno spada u vanjskopolitička pitanja koja su u isključivoj nadležnosti države. Odluke u vezi s tim, koje su donesene na državnom nivou, treba da se poštuju. Pokušaji RS-a da se ponište ranije dogovorene reforme i oslabe institucije na državnom nivou su protivni Daytonu“, navedeno je u saopštenju OHR-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na Klix.ba.

Pitanja ovog sarajevskog portala OHR-u bila su kakav je njihov stav u odnosu na, kako se navodi, prijetnje Milorada Dodika, te da li visoki predstavnik ostavlja mogućnost smjene srpskog člana Predsjedništva BiH, ukoliko odluči da krene putem tih „najavljenih prijetnji“, kao i da li postoji mogućnost da visoki predstavnik, u skladu sa svojim ovaštenjima, proglasi ANP usvojenim ili neusvojenim.

Odbacivanje rada suda i tužilaštva

Dodik je, naime, u utorak rekao da će u slučaju neformiranja vlasti na niovu države BiH, Narodna skupština RS-a usvojiti akt kojim će odbaciti sve odluke koje nisu izričito u skladu s Ustavom BiH.

To znači da će se RS, prema tim najavama, povući iz Sporazuma o oružanim snagama, da će povući svoju saglasnost na formiranje indirektnih poreza, odbaciti rad suda i tužilaštva, kao i rad SIPA-e (Državne agencije za istrage i zaštitu) na svojoj teritoriji i dovesti u pitanje sve nadležnosti koje su prenesene na razini BiH, piše portal.

Podsjećaju da je Dodik rekao da je entitetu RS oteto 83 nadležnosti koje su potom prenijete na nivo BiH.