BiHIzdvojenoVijesti

OHR ŽESTOKO ODGOVORIO DODIKU: “Izvještaj visokog predstavnika UN-u je jedini”

Politički zvaničnici iz RS dočekali su sa oštrim negodovanjem posljednji izvještaj koji je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko podnio Savjetu bezbjednosti UN-a.

Prethodnih dana predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović odbacili su ovaj dokument, uz konstatacije da je lažan i da predstavlja brutalne manipulacije.

Među optužbama izrečenim na račun visokog predstavnika su i one da Inzko uporno insistira na krivici RS, te da je umanjio demokratski kapacitet BiH, ali i da je najčešće bio u funkciji pogoršavanja umjesto poboljšavanja unutrašnjih odnosa BiH.

Dodik i Cvijanović su ocijenili da pozivanje na bonska ovlašćenja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN predstavlja namjerno i svjesno ubacivanje klipova na evropski put BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je i da će od visokog predstavnika tražiti da Narodnoj skupštini RS podnese izvještaj o svom radu, uz konstataciju da će prekršiti Dejtonski mirovni sporazum, ukoliko odbije da to učini.

Povodom stavova i oštrih poruka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednice RS, portal Vijeti ba zatražio je komentar Ureda visokog predstavnika u BiH.

“Izvještaj visokog predstavnika Ujedinjenim narodima je jedini koji se podnosi na osnovu Općeg okvirnog sporazuma za mir i rezolucija Vijeća sigurnost UN-a. Visoki predstavnik nema ništa za dodati njegovom pisanom izvještaju i prezentaciji Vijeću sigurnosti UN-a koja je dostupna na UN i OHR-ovim web stranicama”, rečeno je za Vijesti.ba u OHR-u.

“Slobodna Bosna” je ranije izvijestla da je Visoki prdstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko u srijedu, 8. maja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda podnio izvještaj o stanju u BiH u kojemu je upozorio da Daytonski sporazum i dalje ugrožava secesionistička politika vlasti Republike Srpske no kritizirao je i politiku “stranaka s hrvatskim predznakom” zbog osporavanja presuda međunarodnih sudova u slučajevima ratnih zločina i pokušaja oživljavanja Herceg-Bosne.

Redovni šestomjesečni izvještaj koji su svi visoki predstavnici za BiH od 1996. obavezni podnositi Vijeću sigurnosti UN odnosi se na razdoblje od oktobra 2018. kada su provedeni opći izbori u BiH do sredine aprila ove godine.

Kao posebni problem Inzko je izdvojio najave iz Republike Srpske o uspostavi rezervnog sastava entitetske policije. Inzko je upozorio kako je to izazvalo zabrinutost u Federaciji BiH odakle sada stižu najave da bi iz tog entiteta mogli odgovoriti na isti način.

“Sadašnje političke rasprave o rezervnom sastavu policijskih snaga u entitetima potaknute jednostranim potezom RS ne doprinosi miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, time je pokrenuta negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja”, rekao je Inzko Vijeću sigurnosti u New Yorku.

Nakon Inzka, Vlada RS uputila je Vijeću sigurnosti vlastito viđenje prilika u BiH, što inače čini već godinama unazad, no taj izvještaj, kao ni jedan prethodni, nije razmatran na sjednici Vijeća sigurnosti.

(S.B./Agencije)

Related Articles

Close