DijasporaVijesti

Ovaj general je kriv za sav teror nad Abancima na Kosovu, službovao je i u Sarajevu i učestvovao u agresiji na BiH!

Dragoljub Ojdanić bio je načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije u periodu od 1998. do aprila 2000. godine, a tokom 2000. godine ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije.

Rođen je 1941. godine u selu Ravni kod Užica. Završio je Vojnu akademiju kopnene vojske, smjer pešadija 1964. godine i Komandno-štabnu akademiju 1975. godine.

Službovao je u Sarajevu, Ðakovici, Prizrenu, Prištini, Užicu i Beogradu.

Dragoljub Ojdanić je prije samog početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, početkom 1992. godine unaprijeđen u čin general-majora i postavljen na dužnost komandanta Užičkog korpusa. Kasnije je postao načelnik štaba Prve armije (1993-1994) i komandant Prve armije (1994-1996). Zamjenik načelnika Generalštaba VJ postao je 1996. godine, a od 1998. do 2000. godine načelnik Generalštaba VJ i ministar odbrane SRJ.

Užički korpus je pod komanom ratnog zločinca generala Ojdanića umarširao sa nekoliko hiljada vojnika u Višegrad, smijenio legalnu vlast i instalirao vlast Srpske demokratske stranke, te ozvaničio početak strašnih zločina u kojima je ubijeno hiljade Bošnjaka. Najveći broj tih ljudi je završio u talasima krvave Drine i još uvijek njihove kosti se nalaze na dubinama te najveće masovne grobnice Bošnjaka. Isto je urađeno i u Rudom.

Užički korpsu je učestvovao u napadu na Goražde. Veliki broj civila je poginuo u Goraždu od granata koje je ispaljivao Užički korpus. Također, Užički korpus je imao važnu ulogu i u borbama oko Srebrenice.

Za “ratne zasluge” 1999. godine unaprijeđen je u čin generala armije i odlikovan je Ordenom slobode.

Haški tribunal osudio ga je za ratne zločine na 15 godina. U zemlju se vratio 2013. pošto je izdržao dvije trećine kazne.

Priznao je da je krajem devedesetih počinio zločine nad kosovskim Albancima i odustao od žalbe na prvostepenu presudu Haškog tribunala.

“U potpunosti prihvatam nalaze iz presude. Sve što mi preostaje jeste da odslužim svoju kaznu”, naveo je Ojdanić u pismu Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine (MKSJ).

“Izražavam iskreno žaljenje svima koji su patili zbog ishoda ponašanja za koje sam osuđen”, naveo je Ojdanić.

Bivši general povukao je žalbu protiv presude Haškog tribunala iz 2009, kada je proglašen krivim za deportaciju i “druge nečovJečne postupke” prema kosovskim Albancima.

U obrazloženju presude stoji da je general “znao za kampanju terora, nasilja i nasilnog preseljenja koju su sprovodili VJ i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nad kosovskim Albancima, ali protiv njih nije preduzeo efikasne mere koje su mu bile na raspolaganju”.

Sudilo mu se zajedno sa bivšim predsJednikom Srbije Milanom Milutinovićem i bivšim srpskim premijerom Nikolom Šainovićem, kao i sa bivšim generalima VJ Nebojšom Pavkovićem i Vlastimirom Lazarevićem te policijskim generalom Sretenom Lukićem.

Related Articles

Close