DijasporaVijesti

PLENKOVIĆ O SLOVU I DUHU DAYTONA: Između redova progovorio je i o Komšiću…

Naglasio je da se, kada je riječ o 25. godišnjici Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma, “treba držati i duha i slova tog sporazuma, da svi predstavnici tri konstitutivna naroda u institucijama BiH trebaju biti zastupljeni na način da su oni zaista legitimni politički predstavnici ta tri naroda”.

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je kako ta zemlja ima vrlo jasan stav, a to je da se treba “držati slova i duha” Dejtonskog mirovnog sporazuma te da “prakse u kojima jedan drugi narod bira Hrvatima člana Predsjedništva BiH, nisu dobre”.

Istaknuo je kako se sastao “sa prvim i drugim zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda” i da je sastanak prošao “jako dobro”.

– Cilj politike Vlade Republike Hrvatske je razvijati skladne prijatljske i dobre odnose s BiH. To je država koja je upućena na nas, a mi na nju s obzirom na geografski položaj obje zemlje i brojne ekonomske, političke i druge poveznice i činjenicu da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda u BiH. Razmotrili smo niz tema od političkih, ekonomskih do predstojećih izbora u novembru i izbora u Mostaru, koji su konačno dogovoreni za decembar nakon 12 godina – kazao je Plenković.

Naglasio je da se, kada je riječ o 25. godišnjici Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma, “treba držati i duha i slova tog sporazuma, da svi predstavnici tri konstitutivna naroda u institucijama BiH trebaju biti zastupljeni na način da su oni zaista legitimni politički predstavnici ta tri naroda”, prenosi Hayat.

– Ta poruka je bila vrlo jasna i kada je riječ o stavu RH, on je jedinstven, njega komuniciramo niz godina, jer smatramo da prakse koje postoje od 2006. godine, nisu dobre kada jedan drugi narod bira Hrvatima člana Predsjedništva. Rekao sam to gospodinu Izetbegoviću i Čoviću poštujući BiH, njene institucije i političke stranke. Naš je stav da bi sami akteri u BiH trebali iznjedriti takav izborni zakon koji će onemogućiti situaciju koju imamo danas, da se jedan konstitutivni narod osjeća da su stvari nepravedne i nekorektne. Stav RH se neće mijenjati ko god ovdje bio na vlasti jako dugo – poručio je Plenković.

(Sl.B.)

Related Articles

Close