DijasporaIzdvojenoVijesti

POBJEDNIČKI POVRATAK PREDSJEDNIKA ALIYEVA U NAGORNO-KARABAH: “Pogledajte samo divljaštvo koje čine. Spaljuju kuće, zgrade, škole. Odgovarat će pred međunarodnim sudovima”

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev izjavio je da će Armenija odgovarati pred međunarodnim sudovima za svu nanesenu štetu i razaranja na azerbejdžanskim teritorijima koje je u posljednjih 30 godina držala pod okupacijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Aliyev je jučer, u pratnji supruge Mihriban, posjetio provincije Fuzuli i Džebrail, koje je azerbejdžanska vojska oslobodila od armenske okupacije.

Prisustvovao je ceremoniji polaganja temelja za novu cestu koja će se graditi između Fuzulija i Šuše.

Podsjećajući da će ovaj projekt biti prvi proveden na teritorijama oslobođenim od okupacije, Aliyev je izjavio da je oslobađanjem grada Šuša Armenija shvatila da je besmisleno pružati otpor protiv Azerbejdžana.

“Neprijatelj je bio primoran potpisati kapitulaciju 10. novembra. Oslobađanje Šuše od okupacije pokazalo je našu snagu, profesionalnost naše vojske, hrabrost i junaštvo naših vojnika. Operacija Šuša zauzet će posebno mjesto u historiji svjetskog rata. Naši herojski vojnici izveli su ovu operaciju prolazeći planinama, brdima i stazama samo s laganim oružjem. Spašavanje Šuše naša je slavna pobjeda”, poručio je Aliyev.

Navodeći da će se šteta koju su Armenci nanijeli regiji tokom godina izračunati, a prava žrtava nadoknaditi država, Alijev je rekao da će se ljudi konačno vratiti u svoju domovinu.

Dodao je kako se u mjestima oslobođenim od okupacije može posvjedočiti divljaštvu koje iza sebe ostavljaju oni koji napuštaju teritoriju nakon godina okupacije.

“Pogledajte samo divljaštvo koje čine. Spaljuju kuće, zgrade, škole, sijeku drveće. Prekidaju dalekovode. To vidi cijeli svijet. Nemaju ni savjesti, ni morala. Iz tih razloga pobjeda ostvarena u drugom ratu u Karabahu od velike je historijske važnosti. Nije stvar samo u tome da Azerbejdžan oslobađa svoju teritoriju, već da se pokaže kako završavaju okupatori”, poručio je Aliyev.

Alijev je potom posjetio i grad Fuzuli, gdje je ispred jedne zgrade najprije poljubio, a potom podigao azerbejdžansku zastavu.

“Čitav svijet trebao bi znati šta znači armensko divljaštvo. To ćemo pokazati svijetu. I drugi su gradovi u istoj situaciji. Kao da je ovuda prošlo neko divlje pleme. Željeli su izbrisati našu kulturnu i vjersku baštinu uništavajući i pljačkajući sve, a nisu uspjeli. Jer smo se vratili. Od sada ćemo ovdje živjeti kao i stoljećima prije. Uništeni grad Fuzuli živi je svjedok armenskog fašizma. Čitav svijet to bi trebao vidjeti i ne bio smio šutjeti i biti ravnodušan kao proteklih 30 godina. Ta je ravnodušnost bila vjetar u leđa armenskoj okupaciji”, poručio je Aliyev.

Prilikom posjete gradu Džebrailu, Aliyev je još jednom čestitao cijelom azerbejdžanskom narodu, poručivši da je Karabah pripada Azerbejdžanu.

Još jednom je ukazao na to šta je ostalo iza armenske okupacije, poručivši da će za to odgovarati.

“Uništili su sve zgrade i svu ostalu infrastrukturu. Oni će zato odgovarati pred međunarodnim sudovima. Doći će međunarodni stručnjaci, izračunat će se svu štetu koja nam je nanesena za 30 godina. Mislili su da se azerbejdžanski narod više neće vratiti ovdje. Zbog toga su sve srušili. Ali, prevarili su se. Vratili smo se. Obnovit ćemo sva ta mjesta”, zaključio je Aliyev.

(Sl.B.)

Related Articles

Close