DijasporaIzdvojenoVijesti

POGLEDAJTE NAJVAŽNIJI TUĐMANOV STENOGRAM: “Suverenost BiH podržavat ćemo samo do momenta dok to odgovara Hrvatskoj, ali…”

Stjepan Kljuić: „Za nas u HDZ-u, u tom pogledu nije bilo nikakve dileme, jer je to i naša programska orijentacija i naše zacrtano prije, da smo za suverenu Bosnu i Hercegovinu, sve dok postoji imalo šansi da se ona ostvari“

Zagrebački Jutarnji list u današnjem broju objavljuje stenogram sa sastanka koji je održan prije tačno 26 godina, 27. decemba 1991. godine u uredu tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Sastanku su prisustvovali predstavnici HDZ Bosne i Hercegovine, koji su nekoliko nedjelja ranije u Grudama većinom glasova, i bez suglasnosti predsjednika te stranke Stjepana Kljuića i nekoliko njegovih istomišljenika (Jerko DokoDamjan VlašićIvan Markešić…) formirali Hrvatsku zajednicu “Herceg-Bosna”.

Inače, ovaj transkript je prvi u svojoj knjizi “Geneza jedne zabude” objavio dr. Ciril Ribičić, koji je bio ekspert Tužiteljstva u Haagu.

Stenogram se smatra važnim dokazom na suđenju šestorici Hrvata nedavno pravomoćno presuđenim na 111 godina zatvora.

Dakle, sastanak kod Tuđmana održan je nakon što je Mate Boban sa istomišljenicima izveo stranački puč i praktično preuzeo liderstvo u HDZ-u, proglasivši HZ “Herceg-Bosnu”.

 

Razgovor je otvorio domaćin Franjo Tuđman.

FRANJO TUĐMAN: „Čini mi se da je ovo prigoda da razmotrimo i stanovite raznolikosti u pogledu politike HDZ-a koja postoji između vas u BiH, tako da bi to mogao biti jedan radni sastanak sa težnjom da utvrdimo strategiju hrvatske politike, hrvatske politike u cjelini, pa prema tome i HDZ BiH u razdoblju koje je pred nama“.

STJEPAN KLJUIĆ: „Za nas u HDZ-u, u tom pogledu nije bilo nikakve dileme, jer je to i naša programska orijentacija i naše zacrtano prije, da smo za suverenu Bosnu i Hercegovinu, sve dok postoji imalo šansi da se ona ostvari… Podjela Bosne po srpskom receptu prvo bi nas dovela u jedan minoran položaj, jer mi imamo u 14 općina preko 50 posto i u 5 imamo relativnu većinu. Od ukupno 109 općina. S druge strane, oni su uz pomoć Armije već napravili Banja Luku, Trebinje…“

MATE BOBAN: „Vama je poznato da odnedavno na prostoru BiH egzistira nešto novo što se zove Hrvatska zajednica Herceg-Bosna i Hrvatska zajednica Posavine na sjeveru Bosne. (…) Za slučaj da BiH ostane nezavisna država, ali bez bilo kakvih veza sa bilo kakvom Jugoslavijom, ili ako bi došlo do njenog raspada, onda bi taj prostor u kojem živi otprilike 650.000 Hrvata proglasio nezavisnim hrvatskim prostorom i priključio državi Hrvatskoj.

IGNAC KOŠTROMAN: (čita zaključke koje su prethodno usvojili HDZ-ovci iz Bobanovove struje) „Hrvatska zajednica Herceg Bosna još jednom potvrđuje volju cjelokupnog hrvatskog naroda Herceg-Bosne izražene 18. studenog 1991. godine u Grudama, donoseći povijesnu odluku o uspostavi HZ HB koja predstavlja pravnu podlogu za ulazak ovih teritorija u Republiku Hrvatsku.

FRANJO TUĐMAN: „Znači, opstanak Bosne i Hercegovine u današnjim uvjetima sa hrvatskog gledišta je takav da se mi za nju ne samo ne moramo zauzimati, mi je ne smijemo otvoreno postavljati, ali zašto ne prihvatiti tu ponudu razgraničenja kada je to u interesu hrvatskog naroda? Znači za čuvanje suverenosti BiH sve do određenog momenta dok je to odgovaralo Hrvatskoj. Ali, dalje ne odgovara… Prema tome, to je put na koji trebamo doći do hrvatske države u boljem pogledu u svakom smislu“.

Related Articles

Close