BošnjaciIzdvojenoVijesti

“POSLE `AIDE` I FILM O UBICI SRBA”: EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ najavom da će se snimati filma o NASERU ORIĆU digao Srbiju na noge!

Na zahtjeve da se Emiru Hadžihafizbegoviću ne samo zatvore vrata u srpskim filmovima i medijima nego i zabrani ulazak u susjednu zemlju, Stojanović je kazao da se radi o ekstremističkim ispadima i da se nada da niko ozbiljan ne razmišlja o takvoj “kontramjeri”, odnosno “odmazdi”.

Poznati glumac Emir Hadžihafizbegović je prije mjesec i pol dana, gostujući ne Televiziji O, najavio mogućnost snimanja filma o Naseru Oriću, ratnom komandantu Srebrenice i poslijeratnom “kontroverznom biznismenu”. “Taj se film priprema da se jednom skine stigma s heroja koji je otišao u Haag oslobođen optužbi. Moramo napraviti film o Naseru Oriću”, poručio je Hadžihafizbegović. On nije precizirao ko “priprema” film o Oriću niti ko smo “mi” koji “moramo” snimiti film o srebreničkom ratnom komandantu.

Iako je intervju objavljen sredinom februara,  tek je ovih dana dio intervjua poznatog glumca stigao do srbijanskih medija preko društvenih mreža. “Posle ‘Aide’ snimaju film o ubici Srba”, naslov je u režimskim  “Večernjim novostima“. Među brojnim reakcijama na društevnim mrežama izdvaja se jedna u kojoj se kaže da je snimanje filma o Naseru Oriću “prilika za novu tezgu naših regionalno pomirljivih glumaca”. Ovim se prepoznatljivo aludira na glavne glumce u filmu “Quo vadis, Aida” Jasnu Đuričić i Borisa Isakovića, čiji nastup u filmu Jasmile Žbanić nije najbolje prihvaćen u dijelu javnosti u Srbiji.  Ovaj list uz vijest o filmu donosi i biografiju Nasera Orića i pobraja navodne zločine koje je počinio nad Srbima.

EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ I NASER ORIĆ (Foto: Arhiv)

Veliča okorelog zlikovca Orića, ustaše naziva plemenitom postrojbom i iskreno se pitam šta još treba uraditi Emir Hadžihafizbegović pa da mu se zabrani ulazak u Srbiju i Crnu Goru”, napisao je na svom Facebook profilu izvjesni Igor Damjanović.

Gostujući danas u jutarnjem programu srbijanske Nove TV, poznati beogradski profesor Boban Stojanović upitan je kako gleda na najavu sarajevskog glumca o snimanju filma o Oriću, kao i na reakcije u Srbiji na tu mogućnost. On je kazao da svaka javna ličnost ima veću odgovornost za izgovorenu javnu riječ od onih koji to nisu, pogotovo kada je riječ o osjetljivim i traumatičnim pitanjima. Na zahtjeve da se Emiru Hadžihafzbegoviću ne samo zatvore vrata u srpskim filmovima i medijima nego i zabrani ulazak u susjednu zemlju, Stojanović je kazao da se radi o ekstremističkim ispadima i da se nada da niko ozbiljan ne razmišlja o takvoj “kontramjeri”, odnosno “odmazdi”.

(SB)

Related Articles

Close