”PRAVI” HRAVATI POSLALI ČOVIĆU PORUKU : ODBIJAMO “POZIV” NA MOBILIZACIJU, HRVATI SU UGROŽENI OD VAS

Kantonalni odbor HDZ 1990 Srednjobosanskog kantona uputio je saopćenje u kojem Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i člana Predsjedništva BiH, optužuje kako ih je prevario poslije lokalnih izbora u centralnoj Bosni, gdje su hrvatske stranke nastupale zajedno. Kažu i kako odbijaju poziv za mobilizaciju.

– Niste ni u jednoj općini u centralnoj Bosni ispoštovali niti minimum dogovora i potpisanih ugovora nego ste odmah sa svojim podanicima, a po Vašoj direktivi, krenuli u okršaj s ciljem uništenja, rušenja i gašenja HDZ 1990, i stoga Vas kao čovjeka molimo da preuzmete odgovornost zbog rušenja hrvatskog jedinstva u centralnoj Bosni koje se više nikada, zahvaljujući Vama i Vašim poslušnicima, neće dogoditi – navodi se u saopćenju.

Dalje se ukazuje i na poziv za mobilizaciju koji je nedavno uputio predsjednik HDZ-a BiH.

– Kad ste već tako odgovorni prema svom narodu kako imate smjelosti pozivati na mobilizaciju i plašiti s takvom retorikom već dovoljno napaćeni narod dok su još uvijek svježe rane od prethodnog rata? Imate li barem malo dostojanstva i srama prema poginulim borcima koji dadoše život za slobodu, slobodu koju Vi i mi uživamo? – istiću u saopćenju, te dodaju kako su umjesto parkova u kojima su trebala biti djeca, danas pune autobuske stanice ljudi koji odlaze.

– Imali ste zajedništvo u centralnoj Bosni u svim općinama na lokalnim izborima, ali vi ste nas prevarili i izigrali, i ne bojimo se vas nego vas upozoravamo da nas nećete uspjeti zastrašivati s predizbornom retorikom o ugroženosti hrvatskog naroda od drugih i drugačijih! Mi smo samo ugroženi od vas i vaših slijepih, neukih i udbaških podanika i oštro osuđujemo svakog onog ko podržava politiku zbog koje smo kao narod iz centralne Bosne nestali – navodi se u saopćenju.