FotoIzdvojenoVijesti

PULJIĆEVA “ISTINA” NAZVANA “PRAVIM IMENOM”: Ovaj kriminalac jedan je od organizatora komemoracije za ubijene na Bleiburgu

Počasni blajburški vod (PBV), na čijem je čelništvu osuđivani kriminalac i bivši agent tajne službe Bože Vukušić, inicijalni je organizator komemoracije blajburškim žrtvama, koja će se 16. maja upriličiti u Sarajevu za vojnike i civile iz NDH ubijene koncem Drugog svjetskog rata dok su bježali u Austriju.

Mjere uvedene širom svijeta zbog pandemije koronavirusa, utjecale su da se održavanje 75. komemoracije blajburškim žrtvama, izazivajući nelagodu i prezir bh. antifašista, zakaže, uz ostalo, i u Sarajevu, umjesto na Blajburškom polju, gdje su prethodnih godina izazivali nelagodu i prezir građana Austrije.

“Ako želimo graditi pomirenje, moramo imati hrabrosti svaku stvar nazvati pravim imenom i istinu prihvatiti”, kazao je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić u emisiiji “Argumenti” Hrvatske katoličke mreže, u kojoj je gostovao i generalni sekretar i glasnogovornik Počasnog blajburškog voda Bože Vukušić.

A, ako ćemo, u skladu sa preporukom kardinala Puljića, stvar nazvati pravim imenom i istinu prihvatiti, vrijedi istaknuti da se misa blajburškim žrtvama u Sarajevu održava pod pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske i Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji su u sprezi sa Počasnim blajburškim vodom, iza kojeg stoji kontroverzni Bože Vukušić.

Biskupija u austrijskom gradu Klangenfurtu odbila je u martu prošle godine molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise uz obrazloženje da se “politički instrumentalizira” i da je postala dio “političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti”.

Počasni blajburški vod je i ove godine organizator centralne komemoracije, a suorganizator u liturgijskom dijelu Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine.

Sve što trebate znati o Vukušiću iz Počasnog blajburškog voda, sročeno je u tekstu naslovljenom “Čovjek s dosjeom u tri države vodi Počasni bleiburški vod”, koji je prije 10 godina objavljen u zagrebačkom “Jutarnjem listu” i u kojem se navodi da se “nad godišnjicu bleiburškog zločina nadvila sjena jednog vrlo spornog čovjeka”.

Jugoslavenske vlasti su, pisao je “Jutarnji list”, protiv njega raspisale potjernicu 1982. godine zbog provale u privatni stan u Splitu i krađe jedne narukvice, ogrlice, prstena te zlatnog i srebrenog posuđa. Pobjegao je prije hapšenja, a potjernica za njim bila je na snazi sve do 1993. godine.

Zbog ubistva Jusufa Tatara, građevinskog radnika iz Bosne i Hercegovine i saradnika njemačke policije, tamošnje pravosuđe osudilo je Vukušića 1983. godine na doživotnu robiju.

“Pod nepoznatim okolnostima oslobođen je služenja kazne (ne i od optužbi) 1991. godine. U Hrvatskoj je 1994. osumnjičen za paljevinu automobila izvjesnog Milana Eljuge (postupak pao u zastaru), a 2001. optužen za otmicu Blagoja Zelića, bivšeg radnika UDBA-e (postupak traje)”, pisao je “Jutarnji list”.

Od 1991. bio je agent Službe za zaštitu ustavnog poretka i saborski službenik, potom stručni saradnik niza institucija vlasti, autor više publikacija o djelovanju jugoslavenske tajne policije, koautor dvije monografije o Bleiburgu i analitičar u jednom niskotiražnom sedmičniku, prenosi Klix.

Faksimil: Tportal

“Za potrebe idejnog zaokreta Ive Sanadera nakon 2003. Bože Vukušić je znatno ublažio ikonografiju bleiburške svečanosti, razvodnio ekstremističke poruke i uklonio ustaško znakovlje. Zauzvrat je Bleiburški vod pretvorio u svoj obrt, u čemu ga institucije države i dalje podupiru”, pisao je “Jutarnji list” 2010. godine.

Kao “ugledni društveni radnik”, promoviran je pod mentorstvom moćnika Vladimira Šeksa i Vice Vukojevića, predsjednika Počasnog blajburškog voda.

(Sl.B.)

Related Articles

Close