Ravnogorski pokret žestoko opleo po ambasadorima SAD i V. Britanije u BiH

Iz Ravnogorskog četničkog pokreta poručili su da su “zapanjeni reagovanjima ambasada SAD-a i Velike Britanije u Sarajevu na parastos kod spomenika Draži Mihailoviću u Višegradu”, te su im poručili da bi bilo normalnije da su prisustvovali skupu i odali počast Draži Mihailoviću.

“Moramo li podsjetiti američkog ambasadora da su pripadnici Ravnogorskog pokreta, za vrijeme Drugog svjetskog rata, spasili oko 500 američkih pilota koji su oboreni na teritoriji Srbije i poslali na slobodnu teritoriju sa aerodroma u Pranjanima, gdje svake godine predstavnici američke vojske i ambasade obilježavaju taj događaj kod spomen obilježja, koje su sami napravili, u znak zahvalnosti četnicima”, ističe Ravnogorski pokret.

Navode i kako je američki predsjednik Harry Truman “posthumno odlikovao Dragoljuba Mihailovića najvišim ordenom časti kojim se može odlikovati strani državljanin”.

“Moramo li reći engleskom ambasadoru da je naš kralj Petar Drugi Karađorđević, na početku rata, zajedno sa cjelokupnom vladom, našao utočište u njegovoj savezničkoj zemlji i odatle, zajedno sa engleskom vladom koordinirao i pomagao borbu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čiji je vrhovni komadant i ministar vojni bio upravo đeneral Mihailović, čija se vojska borila protiv okupatora za oslobođenje zemlje i interese savezničkih zemalja, čiji su državljani upravo ovi šokirani i uplašeni ambasadori”, pita Ravnogorski pokret.

Navode i kako, “kao sljedbenici ideje i borbe đenerala Draže, nisu to očekivali od ambasadora”.

“Nama bi bilo normalnije da ste prisustvovali skupu i odali počast đeneralu Mihailoviću i njegovim borcima za žtrvu koju podniješe za svoj, ali i vaše narode u savezničkoj borbi protiv fašizma”, ističu.