IzdvojenoVijesti

RUSIJA IMA PUTINA, A SRBIJA LILIPUTINA: Zašto se Ivica Dačić okomio na Šefika Džaferovića?

Nezavisni beogradski analitičari tvrde da se stalnim napadima na susjede Ivica Dačić pokušava dodvoriti velikom šefu Aleksandru Vučiću i osigurati ostanak u ministarskoj fotelji, od koje se ne odvaja još od 2000. godine.

oš aktuelni šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovo je napao člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, jer je podržao Azerbejdžan u sukobu s Armenijom i založio se za teritorijalni integritet i suverenitet te zemlje.

“I to je uredu, i mi se za to zalažemo, ali neka ostane dosledan i kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije, a ne da se zalaže za priznanje Kosova. I kada mu je to kažem, on odgovori da sam bio deo Miloševićevog režima. Ja sam u vreme Miloševića bio portparol, držao konferencije za štampu, družio se s novinarima, nisam bio nikakva vlast”, kazao je Dačić, za koga nezavisni beogradski analitičari tvrde da se stalnim napadima na susjede pokušava dodvoriti velikom šefu Aleksandru Vučiću i osigurati ostanak u ministarskoj fotelji, od koje se ne odvaja još od 2000. godine.

MUDŽAHEDINI SU POSLJEDICA AGRESIJE

Dačić se posebno okomio na Šefika Džaferovića, kome redovno, kao kamen oko vrata, veže mudžahedine, zanemarujući elementarnu činjenicu da prisustvo mudžahedina u BiH  nije uzrok nego posljedica vojne agresije Srbije, koju je protiv BiH i bošnjačkog naroda pokrenuo tadašnji Dačićev šef Slobodan Milošević. U Vukovaru nije bilo mudžahedina pa je svejedno sravnjen sa zemljom.

Kada su krvavi događaji pokrenuti iz Beograda, Dačić je bio glasnogovornik velikog zla, kojeg danas pokušava racionalizirati i relativizirati. No, bezuspješno jer ostaje činjenica da je bio sluga zločinačkog režima, da je  pisao programske tekstove u kojima je objašnjavao kako se od teritorija Hrvatske i BiH, okupiranog upravo srpskom agresijom i masovnim zločinima, može stvoriti “treća Jugoslavija”.

Još u januaru 1992. godine, Ivica Dačić napisao je novinski članak u časopisu “Epoha”, koji je Haško tužilaštvo koristilo za izvođenje dokaza na suđenju Slobodanu Miloševiću s obzirom na to da je riječ o stranačkom časopisu Miloševićevog SPS-a, stranke u kojoj je Dačić od 1992. do 2000. bio glasnogovornik, a od 2006. njen predsjednik.

PAKLENI PLAN STVARANJA “TREĆE JUGOSLAVIJE”

“Proces izgradnje nove Jugoslavije, po treći put, svakako će zavisiti od volje naroda, građana i republika, koje u nju žele ući”, piše Dačić koji kao “republike” koje bi ušle u sastav treće Jugoslavije, definira Republiku srpsku Krajinu i Republiku Srpsku, koja se tada zvala Srpska republika BiH.

Dačić u članku iznosi plan po kojem misli da bi sve te samoproglašene republike mogle steći međunarodno priznanje.

– Sve sporne teritorije treba staviti pod protektorat UN-a i plavih šljemova. Svjetska iskustva govore da je u 90 posto slučajeva teritorijama koje su bile pod zaštitom UN-a, priznato u bližoj ili daljoj budućnosti pravo na nezavisnost – piše Dačić u svom članku u “Epohi”, koju je, inače, i uređivao.

Na suđenju Miloševiću, Haško tužilaštvo dokazivalo je da de facto nije bilo razlike između koncepta velike Srbije, koji je otvoreno i javno pod tim nazivom promovirao Vojislav Šešelj, i koncepta “svi Srbi u jednoj državi”, koji je zagovarao Milošević, trudeći se da javno ne govori kako mu je cilj stvaranje velike Srbije, već nove Jugoslavije sa svim Srbima u toj državi.

Tužilaštvo je dokazivalo da se u oba primjera radi o istoj doktrini velikosrpskog nacionalizma, od kojeg se Dačić nikada nije distancirao.

(A. M.)

Related Articles

Close