DijasporaIzdvojenoVideoVijesti

SADA JE I ZVANIČNO: Joe Biden osigurao kandidaturu za predsjednika SAD-a; Ovo je njegov govor o Bosni u Američkom kongresu 1994. godine – “Bosanci znaju gdje hoće da budu” (VIDEO)

Bivši potpredsjednik Joe Biden osigurao je u petak dovoljno delegata da postane kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u novembru protiv republikanskog predsjednika Donalda Trumpa

“Čast je takmičiti se zajedno s jednom od najdarovitijih grupa kandidata koje je Demokratska stranka dala – i s ponosom mogu reći da na izbore idemo kao ujedinjena stranka”, rekao je Biden u petak.

Biden je prešao granicu od 1.991 izaslanika potrebnih da osigura nominaciju. Tu je granicu prešao u petak kasno navečer pošto su primljeni rezultati iz sedam država i Districta Columbia s predizbora održanih ranije ove sedmice.

Njegova pobjeda uglavnom je simbolična jer je Biden jedini kandidat Demokratske stranke koji je ostao u utrci za nominaciju pošto se u aprilu povukao i posljednji pretendent, senator Bernie Sanders.

U jednom trenutku za nominaciju se borilo čak 20 demokratskih pretnedenata, no odustajali su kako su njihovi izgledi blijedili.

Sam Biden krenuo je posve polagano i prvu je pobjedu osigurao u Južnoj Karolini krajem februara.

Više od dvanaestak država odgodilo je predizbore ili je odlučilo održati ih dopisnim glasanjem zbog izolacije nametnute pandemijom koronavirusa.

Biden je veteran u svojoj stranci, desetljećima je bio senator i kao potpredsjednik u dva mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Biden je obećao da će za potpredsjednicu odabrati ženu, a velike izglede za to ima nekoliko Afromaerikanki.

Ovo je govor Joea Bidena 1994. o Bosni i Hercegovini u Američkom kongresu. Biden je tada bio na funkciji demokratskog senatora.

“Bosanci znaju gdje hoće da budu. Oni hoće da budu slobodni. Oni će se boriti za sebe! Sve što su ikada tražili jeste: ‘Podignite embargo.’ Premijer Haris Silajdžić je došao nakon moje prve posjete Bosni, upitao sam ga u mom uredu sa 12 mojih kolega, svi dobri muškarci i žene su došli, demokrate i republikanci, jer se tada pričalo, znate, ako podignete embargo samo ćete pogoršati stanje tim jadnim ljudima, više ljudi će biti ubijeno! Jedan od mojih kolega, veoma važan za vanjsku politiku okupio je moje republikanske i demokratske kolege za moj konferencijski stol i kazali su istu tu stvar Silajdžiću”, govorio je Biden:

“A Silajdžić je rekao nešto što neću zaboraviti sve dok sam živ. Pogledao je u ovog senatora i rekao: “Senatore, ako ništa, učinite mi čast i privilegiju da izaberem kako da umrem. Senatore, nemojte mi slati hranu da gojite mene i moju porodicu zimi, samo da biste bili sigurni da ću biti ubijen punog stomaka. Dajte mi oružje! Dozvolite mi da se odbranim i imajte dobre milosti da dozvolite meni da izaberem kako da umrem!” I želim da dodam, ja ne tražim od vas da pošaljete ijednog američkog vojnika, ne tražim od vas da pošaljete ijednog Amerikanca, samo tražim od vas da podignete ovaj nemoralni embargo. I to je ono što je trebalo učiniti!”.

Biden je nastavio u Američkom kongresu govorio u istom tonu.

“Dva posljednja balkanska rata su tek okončana onda kada su sve strane zaključile da ne mogu postignuti ništa više na terenu nego što mogu postignuti za mirovnim stolom. Ako smo mislili da imamo moralni i nacionalni interes u povratu Emira Kuvajta na tron, vraćanju na prijesto Emira Kuvajta!? Bog mu dušu blagoslovio! Poslali smo 500 hiljada vojnika! Recite mi zašto nemamo moralnog interesa u zaustavljanju onog što je međunarodna agresija od strane Srbije koja je prešla rijeku Drinu u zemlju priznatu od UN-a i učestvuje i raspiruje genocid…”, kazao je Biden.

(SB/Agencije/Radio Sarajevo)

Related Articles

Close