IzdvojenoVijesti

ŠAROVIĆ NAJAVIO RUŠENJE TEGELTIJE: “Ovom sazivu Vijeća ministara dani su odbrojani”

SDS je već najavio da će izaći sa cjelovitim i jasnim ekonomskim programom koji vodi Republiku Srpsku i njene građane putem oporavka, razvoja i preporoda cijele zemlje.

To će biti i naš ključni adut kad vlast budemo mijenjali zajedno s našim partnerima, a na šta, vjerujem, nećemo dugo čekati, istaknuo je predsjednik SDS-a Mirko Šarović uputivši čestitku svim građanima Republike Srpske povodom novogodišnjih praznika.

On dodaje da se vladajuća većina sa dvotrećinske podrške od 57 poslanika smanjila na „zabrinjavajućih“ 45 poslanika.

– Dalje osipanje većine je jedini izvijesan i neminovan proces, a kritičan trenutak za nju je veoma blizu. Кako dalje, biće predmet skorih razgovora u opoziciji – naglasio je Šarović, prenosi portal “Srpskainfo”.

Predsjednik SDS-a dodao je da je afera „Ikona“, za razliku od većine drugih afera, dobila i širu međunarodnu dimenziju, jer je u njega uvučen ministar inostranih poslova jedne od najmoćnijih zemalja svijeta, uključen je i Interpol i Ukrajina, koja ovu ikonu potražuje kao dio svog kulturnog blaga.

– Regionalno, ovaj događaj, čiji je glavni akter predsjedavajući Predsjedništva BiH, poslužio je za ismijavanje samih aktera, ali i cijele zemlje čiji je kredibilitet i ugled dodatno urušen. No, očito kako bi to neki žarko željeli, da se slučaj zataška i padne, kao i mnogi drugi, u zaborav, afera „Ikona“ ozbiljno prijeti da dodatno ugrozi krhku vlast u Bosni i Hercegovini i njen opstanak, a nije isključeno i da se povede i tužilačka istraga – navodi Šarović.

On ističe da će 2020. godina ostati upamćena i po priznanju člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske da vlast Republike Srpske prisluškuje nezakonito poslanike ovog najvišeg zakonodavnog tijela Republike.

– Slučaj „Prisluškivanje“ je još jedan užasan događaj u 2020. godini koji baca mračnu sjenu na cjelokupnu vlast u Republici Srpskoj i srozava već narušeni ugled i kredibilitet, pre svega člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske – istaknuo je Šarović.

On kaže da će inicijativa za smjenu aktuelnog saziva Vijeća ministara, prvenstveno iz razloga slabog rada, nikakvih rezultata i dometa, otvoriti mnoga pitanja, a možda dati i neke odgovore, prije svega da li je održiva ova slabašna parlamentarna većina.

– Da nije ovakvog saziva Doma naroda, ovaj Savjet ministara ne bi preživio ni onih obaveznih sto dana rada. Ono u šta vjerujem je da se može izglasati nepovjerenje Savjetu ministara, a time i smijeniti u kolegijumu Predstavničkog doma Nebojša Radmanović, ali ne mogu da tvrdim da će se to desiti na januarskoj sjednici Parlamenta BiH – naveo je Šarović.

 

Izvor: SB

Related Articles

Close