DijasporaFotoVijesti

SAUČESNIŠTVO SRBIJE U AGRESIJI I GENOCIDU: Kako je Srbija do 2001. plaćala počinioce genocida

U kabinet tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića, 17. marta 2001. godine, iz Generalštaba Vojske Jugoslavije stigao je izvještaj o 30. kadrovskom centru. Između ostalo, navedeno je da je ovaj centar Vojske Jugoslavije formiran 10. novembra 1993. godine naredbom predsjednika Savezne Republike Jugoslavije, Slobodana Miloševića, piše Patria.

Centar su činili pripadnici Vojske Jugoslavije koji su upućeni na teritoriju RS i govori o njihovom statusu do 2001. godine, odnosno potvrda je da je sve pripadnike 30. kadrovskog centra plaćao režim Slobodana Miloševića, kako tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu tako i postratnih šest godina.

Ovaj dokument, jedan je u nizu koji je Srbija prije desetak godina predala Haškom tužilaštvu, ali pod uvjetom da se određeni dijelovi zatamne ili da se uopće ne koristi.

Ovim je dopisom koji je premijeru Đinđiću uputio tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general Nebojša Pavković predloženo da se 1.841 profesionalni pripadnik 30. kadrovskog centra skine sa budžeta Savezne Republike Jugoslavije, a da njihovo finansiranje preuzme Vlada RS.

Također, naglašeno je da su mjesečna primanja pripadnika 30. kadrovskog centra veća od primanja pripadnika Vojske Jugoslavije.

Na spisku se među 1.841 pripadnikom 30. kadrovskog centra kojeg je plaćala tadašnja Srbija na čijem je čelu bio predsjednik Vojislav Koštunica, nalazi haški optuženik Ratko Mladić, general Momir Talić kojeg je Haško tužilaštvo 1999. optužilo za zločine u BiH (umro 2003.), Radislav Krsić osuđen na 35 godina zatvora za genocid u Srebrenici, Novak Đukić osuđen na 20 godina zbog zločina na Tuzlanskoj kapiji…

Također, veliki broj onih koji su do 2001. godine primali platu iz budžeta Srbije kao pripadnici 30. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije, danas su visokopozicionirani oficiri u Oružanim snagama BiH, obavještajno-policijskim agencijama na nivou države i entiteta RS.

 

Tags

Related Articles

Close